Het grootste gat in de markt in 2014

“De vraag naar duurzame innovatie in de bouwsector is de afgelopen jaren enorm toegenomen. In aanbestedingen, inkoopvoorschriften en programma’s van eisen wordt duurzaamheid steeds meer centraal gesteld als voorwaarde, waarbij ook een Cradle to Cradle aanpak kan worden gespecificeerd. Er ontstaat hierdoor een zeer interessante zakelijke kans voor bedrijven die zich willen en kunnen onderscheiden op het gebied van duurzame innovatie.” Aan het woord is Bas van de Westerlo, bouwkundig adviseur aan het C2C ExpoLAB in Venlo.

“Juist in de bouwsector is het nu belangrijker dan ooit dat bedrijven zich in deze markt goed kunnen onderscheiden. Doordat steeds meer opdrachtgevers de noodzaak, maar vooral ook de toegevoegde waarde inzien van een duurzame aanpak, is duurzame innovatie voor architecten en bouwbedrijven de perfecte sleutel.” “En wat vooral zo mooi is”, vervolgt Van de Westerlo, “is dat wanneer je hier als bedrijf goed op inspeelt, de prijs in feite secundair wordt. Door op deze manier voor jezelf de lat hoger te leggen, verhoog je automatisch ook de lat voor al je concurrenten!”

Het C2C ExpoLAB ondersteunt bedrijven in dit proces. “De oplossingen die kunnen worden gerealiseerd door het strategisch toepassen van Cradle to Cradle principes streven de ‘traditionele’ aanpak van duurzaamheid ver voorbij. In plaats van het zoeken naar manieren om negatieve processen zoals de uitstoot van CO2 te reduceren, richt onze aanpak zich juist op het vinden en vergroten van positieve uitkomsten zoals het produceren van zuurstof, of het opwekken van schone energie – wat zelfs een bron van inkomsten kan zijn. Door slim te innoveren wordt duurzaamheid dus niet alleen sociaal en milieukundig interessant, maar zeker ook financieel.”

Gat in de markt

“Duurzame innovatie is in de bouwsector zonder twijfel het grootste gat in de markt van dit moment. Zeker voor 2014, maar ook voor de jaren daarna. We zien vooral ook dat de overheid een steeds actievere rol speelt in het aanjagen van duurzaamheid en MVO en dat dit ook steeds meer wordt opgenomen in haar eigen aanbestedingen. En vergis je niet, alleen al de rijksoverheid, provincies en waterschappen kopen jaarlijks voor ruim €60 miljard goederen en diensten in.”

Praktijkvoorbeeld

Een praktijkvoorbeeld van een aanbesteding met Cradle to Cradle als criterium is het project Egerbos in Venlo, bestaande uit twee gymzalen en een sportkantine. “Omdat Cradle to Cradle en duurzame innovatie waren gespecificeerd in de aanbesteding, werd C2C ExpoLAB benaderd door een architectenbureau om aantoonbaar invulling te geven aan de Cradle to Cradle ambities van de opdrachtgever,” zegt Van de Westerlo.

“We hebben samen met het architectenbureau gewerkt aan een inschrijving, waarbij we de Cradle to Cradle ambitie concreet hebben gemaakt. We zijn daarbij in staat om de vraag vanuit de theorie te vertalen naar praktische oplossingen. Het is aan het innovatieve vermogen van de bedrijven invulling te geven aan deze ambities.”

“Doordat er praktisch en concreet invulling werd gegeven aan de gevraagde Cradle to Cradle ambities, was de betreffende architect in deze makkelijk in staat zich dusdanig te onderscheiden ten opzichte van andere inschrijvingen”. Het C2C ExpoLAB heeft het architectenbureau vanaf de uitvraag van de tender tot en met de ontwerpfase ondersteund.

Toegevoegde waarde

De Cradle to Cradle benadering streeft naar toegevoegde waarde op het gebied van People, Planet en Profit. “Buiten dat Cradle to Cradle een toegevoegde waarde biedt voor mens en milieu, levert het ook een aanzienlijk financieel voordeel op. Cradle to Cradle is daarmee ook een economisch principe,” aldus Van de Westerlo.

De energieprijzen stijgen en grondstoffen worden steeds schaarser, waardoor grondstofprijzen toenemen. “Dit maakt het natuurlijk alleen maar logisch dat we goed nadenken over het energie- en materiaalgebruik in gebouwen. Vanuit de ware geest van Cradle to Cradle zijn bijvoorbeeld de toegepaste materialen van onze eigen kantoorinrichting geleased. Deze lease constructie is beduidend voordeliger gebleken in vergelijking met het aanschaffen van producten.” Belangrijk is dat Cradle to Cradle een integraal onderdeel uitmaakt van het geheel.

“Een ander goed voorbeeld van hoe een goed uitgevoerde Cradle to Cradle benadering ook een aanzienlijk positief verschil kan maken op zakelijk vlak is Stadskantoor Venlo. Over de gebruiksduur van 40 jaar, zal de gemeente Venlo een positief resultaat realiseren van circa 17 miljoen euro”, aldus van de Westerlo.

C2C ExpoLAB

“Om je als architect, projectontwikkelaar, aannemer of marktpartij te onderscheiden in de aanbestedingsprocedure, wijzen we op de potentie die een aanpak vanuit de visie van Cradle to Cradle en circulaire economie biedt.  Dit om uiteindelijk gezamenlijk de aanbieding toe te spitsen op de vraag, zodat maximaal invulling wordt gegeven aan de ambities van de opdrachtgever op het gebied van People, Planet en Profit. Concreet gezegd helpen we bedrijven en organisaties bij het winnen van aanbestedingen, die worden uitgezet door de overheid.”

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door C2C ExpoLAB