Optigroen Dak- en Gevelbegroeiing
"Een groendak is een van de weinige manieren om duurzaamheid zichtbaar te maken. Maar ook om esthetische redenen kiezen architecten en opdrachtgevers steeds vaker voor een groendak. Een goede zaak: het maakt de gebouwde omgeving steeds groener", vindt Henk Vlijm, mede-eigenaar van Optigroen en eigenaar van Groenedaken.net.
Volgens hem bestaan er echter nogal wat misvattingen over de zin en onzin van groene daken. "Even wat feiten op een rij:
Groendak isoleert tot wel 15%
Het is juist dat een groendak een warmteregulerende werking heeft in de zomer, maar je kunt niet spreken over isolatiewaarden. Een gemiddeld groendak heeft een buffer van maar liefst 20 liter water per vierkante meter, in de zomer houdt dat zeker warmte tegen. Het water op het dak verdampt, dat levert eveneens enige verkoeling.
Bij warm en droog weer is een groendak echter na 4 dagen opgedroogd. In dat geval neemt verkoelende werking van het dak af, ook omdat het substraat onder de beplanting bij zon en droogte opwarmt. Het substraat bevat namelijk lava, dat warmte vasthoudt.
Het is niet juist dat een groendak isoleert in de winter. Het dak is dan relatief nat en geleidt eenvoudig warmte en koude. Bovendien bevriest een nat dak bij vorst, waardoor het fungeert als een koelelement in een koelbox. Er wordt veel onderzoek gedaan naar de invloed van een groendak op de temperatuur en isolatie van een gebouw. Aangenomen wordt dat een groendak 1% tot 5% bespaart op de energie, die nodig is om bijvoorbeeld met een airco het gebouw te koelen.
Dakbedekking gaat 3x langer mee
Of een dak langer meegaat als het begroend is, ligt er maar net aan van wat voor dakbedekking er sprake is. Een bestaande dakbedekking ouder dan 10 jaar die wordt voorzien van een groendak, gaat niet langer mee omdat het verouderingseffect door uv-stralen en thermische invloeden al in gang is gezet. Een nieuwe, bitumineuze dakbedekking gaat normaliter gemiddeld 20 tot 25 jaar mee. Een groendak verdubbelt de levensduur hier wél, tot maximaal 40 à 50 jaar. De levensduur van een EPDM-dak (dakrubber), dat zonder groendak een levensduur heeft van 60 jaar, wordt dankzij een groendak verlengd tot 90 jaar.
Groendak creëert meer biodiversiteit
Deze stelling is in principe waar, maar behoeft wel enige nuancering. Het hangt sterk af van het type groendak (bv. sedumdak, verkeersdak of dakmoestuin), maar ook van het aantal vierkante meters dat het dak beslaat en de omgeving waarin het groendak zich bevindt. Veel groendaken bevatten voornamelijk sedumplanten (ook wel: nectarplanten). Dit type dak is vaak dun van opbouw en daardoor erg droog in de zomer. Dit soort begroeiing is niet gevarieerd genoeg om te spreken van echte biodiversiteit. Daarvoor zijn bijvoorbeeld ook waardplanten zoals grassen en kruiden, nestmogelijkheden zoals struiken en bomen en genoeg bodemdikte nodig. Daken met meer bodemdikte hebben meer biodiversiteit.
Sedumdak buffert water
Het is hierbij belangrijk te weten hoeveel en hoe snel een groendak in alle mogelijke verschillende omstandigheden (nat, droog, half droog etc.) vasthoudt en afvoert. In het algemeen geldt dat hoe meer opbouwhoogte er is, des te meer waterbuffering gerealiseerd wordt. Goede buffering vereist een groendak dat minimaal 15 liter water per vierkante meter buffert."