‘Duurzaamheid vanzelfsprekend bij gebiedsontwikkeling’

De wereld van energie en klimaat heeft de aanpak van gebiedsontwikkeling hard nodig. Dit benadrukte Chris Kuijpers, directeur-generaal Milieu en Internationaal bij het ministerie van Infrastructuur en Milieu, tijdens het congres van de Praktijkleerstoel Gebiedsontwikkeling van de TU Delft.

“Gebiedsontwikkeling is bij uitstek het vakgebied waar kokers worden doorbroken en met integrale blik opgaven worden aangepakt”, zei Kuijpers. Hiermee deed hij een dringend beroep op de gebiedsontwikkelaars om hun competenties in te zetten voor de aanpak van maatschappelijke opgaven als zorg en energie.”

Hij stelde dat duurzaamheid business is geworden. “Het is inmiddels een vanzelfsprekende factor bij gebiedsontwikkeling. De reductie van CO2-emissie vraagt om een sterke Europese stem om ook mondiaal afspraken te kunnen maken.” Volgens Kuijpers gaat het om het organiseren van een bottom-up­proces, naar analogie van het SER-Energieakkoord. “Daarmee is een gemeenschappelijke lijn ontstaan van overheden, bedrijven en organisaties.”

Aanjager en drager

In besparingen is voor de gebouwde omgeving de grootste winst te behalen, vindt hij. “In het Energieakkoord is een grote stap gezet in de afspraken met de corporaties over de verduurzaming van de bestaande voorraad in combinatie met een revolving fund. Duurzaamheid is een aanjager en drager voor gebiedsontwikkeling. Op gebiedsniveau moet de verbinding worden gelegd tussen de opgave en de business opportunity.

 

Bron: Gebiedsontwikkeling.nu

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer nieuws uit Delft, Zuid-Holland