Schneider Electric The Netherlands B.V.
Onlangs trad Schneider Electric toe als partner bij Kennisplatform Duurzaam Gebouwd. In dit interview maakt de organisatie haar duurzame doelstellingen duidelijk.
Wat zijn de kernactiviteiten van uw bedrijf?
Schneider Electric is specialist in energiemanagement en biedt onder andere geïntegreerde oplossingen om energie te distribueren van energiecentrale tot stopcontact. Dit doen we voor de marktsegmenten ‘energie & infra’, ‘industrie & machinebouw’, niet-residentiële gebouwen, ‘datacenters & netwerken’ en de residentiële sector. Onze focus ligt op het veilig, betrouwbaar, efficiënt, productief en duurzaam maken van energie. Onder het motto 'make the most of your energy' helpt Schneider Electric mensen en bedrijven het maximale uit hun energie te halen.
Op welke manier(en) zet uw organisatie in op duurzaamheid?
Schneider Electric heeft zich gepositioneerd midden in de energierevolutie, waarin het energiedilemma moet worden opgelost. Enerzijds verdubbelt in 2030 de vraag naar energie, anderzijds moet de CO2-uitstoot worden gehalveerd. Vraagstukken zoals toename van het energiegebruik door elektrisch rijden, verstedelijking, toenemende populatie met toegang tot elektriciteit, uptime van telebankieren, apps op smartphones, cloud solutions, big data en cybersecurity vormen het werkgebied waarvoor wij de oplossingen bieden. Als wereldwijde specialist in energiemanagement maken we de belofte ‘make the most of your energy’ waar.
Een derde van de wereldbevolking geniet van veilige en betaalbare energie, maar 1,3 miljard mensen wereldwijd hebben geen toegang tot energie en honderden miljoenen in ontwikkelde landen hebben moeite hun energierekening te betalen. Schneider Electric heeft als doel om innovatieve oplossingen te bieden om beide problemen op te lossen. Dat is onze sociale en onze economische verantwoordelijkheid.
Naar welke duurzame producten en / of diensten die u levert is de vraag vanuit de markt het grootst?
Energiemanagementoplossingen: energiemonitoringoplossingen, gebouwbeheeroplossingen, industriële automatisering, fysieke IT-infrastructuur en automatiseringssoftware.
Welk door u uitgevoerd project of welke door u geleverde dienst is het meest duurzaam en waarin komt dit het best tot uiting?
Practice what you preach. Ons eigen duurzame hoofdkantoor in Hoofddorp waarin eigen oplossingen zijn toegepast en die de duurzaamheidscertificeringen energie A+ label, BREEAM-NL Excellent en het ISO 50001 heeft. Dit kantoorgebouw is een voorbeeld van energiemanagement in de praktijk. Door de integrale oplossingen die energie meten, monitoren en managen, realiseren we een energiebesparing van 50%. Bij de keuze voor de energie-efficiënte oplossingen en producten hebben we vooral naar de terugverdientijd gekeken. We willen namelijk laten zien en bewijzen dat investeringen in energiemanagement op de korte en lange termijn lonen. Door het energieverbruik drastisch te verlagen, zijn forse kostenbesparingen te realiseren. Kortom, met lage investeringen zijn hoge rendementen haalbaar.
Andere projecten zijn: Venco Campus in Eersel (BREEAM-NL Outstanding), The Edge in Amsterdam (BREEAM-NL Outstanding), Nutricia Research in Utrecht (BREEAM-NL Excellent), Extraverde in Den Haag (BREEAM-NL Excellent).
Wat is de reden dat uw bedrijf partner is geworden van Duurzaam Gebouwd?
Onze missie is mensen en bedrijven helpen het maximale uit hun energie te halen. Dit doen wij onder andere door onze kennis in energiemanagement en duurzaamheid te delen. Hiervoor is het platform Duurzaam Gebouwd een perfect medium.
Welke ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid verwacht u de komende jaren?
Het wordt steeds belangrijker om meer inzicht te krijgen in total costs of ownership, financiële haalbaarheid van duurzaamheid en het optimaliseren van verbruikskosten van energie. Dit betekent dat bedrijven zich nog meer gaan richten op energiemanagement, energiemonitoring en de integratie van diverse gebouwgebonden systemen gebaseerd op open protocollen en webservices.
Verder maken we steeds meer gebruik van slimme apparaten, waarmee we communiceren en die ook weer allemaal met elkaar communiceren. Dit alles met het doel om duurzamer te worden.
Daarnaast komen er meer ontwikkelingen voor Smart Cities om slim om te gaan met data en ICT – het begrip wordt concreter en krijgt meer vorm – en voor het veilig en betrouwbaar leveren van energie aan eindgebruikers op de efficiëntste en voordeligste manier (smart grid).