Groningse zonnecentrale officieel geopend

De zonnecentrale op het dak van het voetbalstadion Euroborg in Groningen is officieel geopend, dankzij een succesvol crowdfundingproject. De openingshandeling werd onlangs verricht in de aanwezigheid van een groot aantal eigenaren van de 531 zonnepanelen op het dak.

Aanwezig waren tevens commercieel directeur Robbert Klaver van FC Groningen, Sven Pluut, voorzitter van de stichting 1miljoenwatt en Erwin van Laethem, CEO van energiebedrijf Essent. Robbert Klaver van FC Groningen vertelt tevreden: “Met de opening van deze centrale zetten we samen met onze hoofdsponsor opnieuw een stap in het verduurzamen en vergroenen we onze club.”

Sven Pluut, stichting 1miljoenwatt: “Ik ben trots dat wat een dik jaar geleden niet meer dan een gedachtenspinsel was, nu gerealiseerd is. Voor mij is dit de opmars naar veel meer van dit soort crowdfundingprojecten, waarbij we gezamenlijk grote oppervlakten kunnen omvormen tot zonne-energiecentrales.”

CEO Erwin van Laethem van Essent voegt hieraan toe: ‘De energietransitie dwingt ons te zoeken naar innovatieve oplossingen om steeds meer duurzame energie op te wekken. Dit is wat mij betreft een schoolvoorbeeld van de nieuwe mogelijkheden die er wel degelijk zijn: samen met partners én klanten werken we hier aan vergroening van de energievoorziening.’

Tweede fase
Naast de inmiddels verkochte zonnepanelen, is er ruimte voor nog eens ruim 500 panelen op het dak van Euroborg. Binnen de zogenaamde ‘tweede fase’ zijn er inmiddels al zo’n 200 zonnepanelen gereserveerd. Voor 550 euro kan een ZoNbligatie worden aangeschaft, symbool staand voor een zonnepaneel.

Jaarlijkse zonnerente voor deelnemers
Bezitters van zo’n ZoNbligatie krijgen er ieder jaar ‘zonnerente’ voor terug. Die is behalve van de hoeveelheid opgewekte stroom ook afhankelijk van de ontwikkeling van de stroomprijzen. Uitgaande van een gelijkblijvende elektriciteitsprijs is de geschatte rente ongeveer 2,5% per jaar - net wat meer dan op de gemiddelde spaarrekening dus. Daarnaast krijgen deelnemers na 24 jaar hun inleg terug. 

Deel dit artikel

permalink