Kennissessies eerste energieneutrale woonzorgcentrum
- BIM
- Passief Bouwen
- Artikel
Het eerste energieneutrale woonzorgcentrum van Nederland, aan de Stationslaan in Vroomshoop, is bijna gereed. Geïnteresseerden kunnen het pand bezichtigen voordat het in gebruik wordt genomen en zich laten bijpraten over de integrale bouwaanpak en de massief passiefhuis-methode.
De kennissessies worden georganiseerd op 11 of 20 maart 2014 door opdrachtgever Mijande Wonen en de bouwpartners. Geïnteresseerden kunnen een halve of hele dag gratis deelnemen.
Waarom massief passief?
Tijdens de kennissessies komt aan de orde waarom dit centrum als massief passiefhuis is gebouwd, wat morfologisch ontwerpen is, hoe het heeft bijgedragen aan de opzet van het woonzorgcentrum en hoe de opdrachtgever het BIM-traject heeft ervaren.
Ook worden de bouwkundige en installatietechnische opzet van het gebouw besproken, wordt uitleg gegeven over het rekenprogramma passiefhuis PHPP en staan luchtdicht bouwen en de bijbehorende details op de agenda. Tussen de middag vindt tweemaal een virtuele en fysieke rondleiding door het gebouw plaats. Op beide dagen is het programma identiek.
De kennissessies worden georganiseerd door Alferink Installatietechniek, Bouwbedrijf Karsten, Bouwnext, Calduran Kalkzandsteen, Mijande Wonen en Recticel Insulation.
Inschrijven
Op beide dagen is het programma identiek. Men schrijft zich in voor een dagdeel of voor de hele dag: de ochtend start om 09.45 uur en eindigt na de eerste rondleiding, de middag begint met de tweede rondleiding rond 12.30 uur. Per dagdeel is plaats voor 25 deelnemers. Tussen de middag wordt een lunch aangeboden.
Inschrijven kan digitaal via de volgende links: 11 maart ochtend, 11 maart middag, 11 maart hele dag, 20 maart ochtend, 20 maart middag en 20 maart hele dag.
Massief passief
Het nieuwe woonzorgcentrum in Vroomshoop bevat 21 appartementen en een ‘ouder-kind voorziening’. Daarnaast gemeenschappelijke voorzieningen: woonkamers, keuken, kantoorruimte en twee logeerkamers. Huurder is de Baalderborg Groep, de bewoners zijn mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking. Het gebouw is ontworpen door Peters & Lammerink architecten uit Hengelo, het bouwteam bestond uit Alferink Installatietechniek, Bouwbedrijf Karsten en Bouwnext.
BIM en PIM
Het project is mede tot stand gekomen door het morfologisch ontwerpproces in de nieuwe aanbestedingvorm. Bij het uitwerken van het ontwerp is maximaal gebruikgemaakt van de integrale ontwerpmethodiek BIM (Bouw Informatie Model). Het coördinatiemodel bevatte alle informatie over het project en van alle disciplines. Het gebruik van een Project Informatie Management Systeem (PIM) ondersteunde die manier van werken in dit project en gaf een overzichtelijke basis voor de bouw van innovatieve projecten.
Deze manier van samenwerken maakt de bouwkolom weer als vanouds samenhangend en elimineert de kans op faalkosten. Bovendien gaf het de opdrachtgever al tijdens het ontwerpproces inzicht in de latere exploitatiekosten en de optimalisatie daarvan.