Ruim 80% van de bedrijven met een warmte- en koude-opslag in de bodem kunnen meer waar voor hun geld krijgen. Belangrijke oorzaken zijn onvoldoende inregeling en monitoring van het systeem.
Deze bevindingen blijken uit controles bij 33 bedrijven met een open bodemenergiesysteem. Het project werd uitgevoerd door de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied, in opdracht van de gemeente Amsterdam. De controles werden voornamelijk uitgevoerd bij kantoren.
Het blijkt dat de WKO’s in de praktijk niet de CO2-reductie bereiken die op papier berekend is. Dit gegeven kan een verklaring zijn voor het niet optimaal functioneren van de systemen. Volgens de rapportage zijn de problemen in de regel te herstellen met maatregelen die zich ruimschoots binnen vijf jaar terugverdienen.
Wet Milieubeheer
De controles werden uitgevoerd op grond van de Wet milieubeheer. De Wet milieubeheer heeft tot doel nadelige gevolgen voor het milieu van bedrijfsmatige activiteiten te voorkomen of beperken. Dit betekent onder andere dat energie zo efficiënt mogelijk gebuikt moet worden.
Eindgebruiker
De eindgebruiker, degene die betaalt voor het gebruik van energie, is verantwoordelijk voor de verplichtingen die hieruit voortvloeien. Verbeteringen in het doelmatig gebruik van energie kunnen op verschillende manieren tot stand worden gebracht. Een voorbeeld is het maken van prestatieafspraken over het doelmatig gebruik van de systemen.