ROCKWOOL B.V.
Producenten van glas- en steenwol in Nederland, die verenigd zijn in de Mineral Wool Assocation, sluiten zich aan bij het Energieakkoord. De MWA onderschrijft in een position paper de doelstellingen van het akkoord voor duurzame groei, waarmee stappen zullen worden gezet in de energietransitie.
Onlangs werd de position paper overhandigd aan Ed Nijpels, voorzitter van de commissie Borging Energieakkoord. De leden van de MWA, opgericht in 1987 als samenwerkingsverband van Nederlandse en Belgische producten van glaswol en steenwol, spreken in de paper het vertrouwen uit dat er de komende periode serieuze stappen worden gezet met energiebesparing in de gebouwde omgeving. Aangesloten bedrijven bij de MWA zijn onder andere ROCKWOOL Benelux, Knauf Insulation en Saint-Gobain Isover Benelux.
MWA-voorzitter Frank te Poel over de kansen van het akkoord: “De kracht van het Energieakkoord is dat het niet blijft steken in ambities, maar concrete maatregelen bevat om de doelstellingen te behalen. Onze branche wil alles uit de kast halen om deze te helpen realiseren.”
Daden
Ed Nijpels is blij met de steun van het MWA en prijst de aanpak van de organisatie: “Wat mij opvalt in het position paper is dat MWA niet alleen woorden maar ook daden stelt en dat spreekt mij bijzonder aan.”
Goede isolatie aanbrengen in de bestaande bouw kan een grote positieve impact hebben op het behalen van de doelstellingen van het Energieakkoord. Zo kan een goed geïsoleerd huis tot een vermindering van maar liefst tweederde van de energiekosten voor verwarming leiden.
Een praktijkvoorbeeld hiervan: het Energieakkoord formuleert voor 2020 een ambitie van circa 100 PJ energiebesparing op het finale energieverbruik in de gebouwde omgeving. Hiervan is ongeveer 35 procent te realiseren met isolatiemaatregelen. Met name door de toepassing van dakisolatie, gevolgd door gevelisolatie. Dit zijn maatregelen die meestal binnen vijf jaar kunnen worden terugverdiend.
Forse uitdaging
Toch ligt er volgens het MWA nog een forse uitdaging om de doelstellingen in het Energieakkoord te verwezenlijken. De organisatie pleit ervoor om ook in Nederland zoveel mogelijk in te zetten op deep renovation: een grondige renovatie van de bouwtechnische schil van een pand, leidende tot een verbetering van de energieprestatie van 84 procent.
Daarnaast is de MWA enthousiast over het in het Energieakkoord genoemde initiatief tot een brede voorlichtingscampagne in 2014 en wil daar als branche graag een bijdrage aan leveren. De minerale wol branche zal de komende periode ook nadrukkelijk samenwerking zoeken met haar partners in de bouwketen, waaronder collega-brancheorganisaties, om de uitvoering van het Energieakkoord tot een succes te maken.
Bron foto: ROCKWOOL BV
Fotobijschrift: Project in Nieuwkuijk