Remeha
Onlangs trad Remeha toe tot als partner van Kennisplatform Duurzaam Gebouwd. De organisatie stelt via een interview zijn duurzame ambities voor.
Wat zijn de kernactiviteiten van uw bedrijf?
Onze kernactiviteiten bevinden zich op het vlak van de verzorging van warmte, warm water en elektriciteit in de woning of grotere gebouwen. Van oudsher staan we bekend om onze HR-ketels, maar tegenwoordig hebben we een belangrijk deel van onze omzet in duurzame warmte- en elektriciteitsopwekkers, zoals zonneboilers, gasgestookte warmtepompen en micro-wkk.
Op welke manier(en) zet uw organisatie in op duurzaamheid?
Wij zetten ons in voor duurzaamheid door steeds weer opnieuw te bekijken hoe de technische installatie slimmer en zuiniger kan, waarbij we vanaf het begin van een nieuwe ontwikkeling de klantwens centraal stellen. We stellen ons de vraag: "Hoe voegen we waarde toe voor de consument door het comfortniveau te verhogen en tegelijkertijd de energiebehoefte te reduceren." Daarbij ontdekten we dat inzetten op CO2-reductie eigenlijk ook een maximale financiële besparing inhoudt. Vandaar onze claim: “Remeha, the comfort innovators”.
Naast het ontwikkelen van producten zetten we ons op de achtergrond in voor de marktontwikkeling en de randvoorwaarden die nodig zijn om de duurzame producten succesvol te maken. Denk hierbij aan Europese regelgeving, standaarden, discussies rond de Eco labeling en discussies met onze overheid op zowel landelijk, provinciaal als ook gemeentelijk niveau.
Naar welke duurzame producten en / of diensten die u levert is de vraag vanuit de markt het grootst?
Dat is afhankelijk van het marktsegment en is ook per land verschillend. De grootste vraag zit in producten waarbij niet alleen gekeken wordt naar duurzaamheid maar waarbij ook het financiële plaatje klopt. Dan springen de zonneboilers en de belangstelling naar micro-wkk of HRe-ketels er wel uit. In de grotere installaties komen vooral de gasgestookte warmtepomp en grote zonnesystemen naar voren.
Welk door u uitgevoerd project of welke door u geleverde dienst is het meest duurzaam en waarin komt dit het best tot uiting?
Op dit moment zien we duidelijk de grootste CO2-reducties bij het toepassen van gasgestookte warmtepompen en de micro-wkk. Dat uit zich in energie(kosten)reductie en ook in de reductie van koolstofdioxide. Het is daarbij wel jammer dat het stimuleringsbeleid vaak nog niet gelijk loopt met de waardering van de reductie. Er worden dus technieken gepromoot die minder CO2 reduceren maar wij geloven dat er steeds vaker naar eerlijke reducties gekeken zal worden en dat er dus een vlak speelveld ontstaat.
Wat is de reden dat uw bedrijf partner is geworden van Duurzaam Gebouwd?
We zien veel mogelijkheden tot energie en CO2-besparing. We zien echter ook dat wij vanuit de installatiebranche wellicht te weinig bezig zijn met de bouwkolom en mogelijk werkt dat vice versa. Door ons partnership hopen we tot een betere discussie en wisselwerking te komen waardoor wij beter producten kunnen ontwikkelen voor de bouwwereld en het voor de bouwers makkelijker wordt om gevraagde CO2- en energiebesparingen te behalen.
Welke ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid verwacht u de komende jaren?
We verwachten een toename in de belangstelling voor gasgestookte warmtepompen, micro-wkk, zonneboilers en hybride warmtepompen hoewel die laatste categorie zich wat besparingen betreft heel duidelijk nog bewijzen moet. Daarnaast zullen wij meer nog dan in het verleden kijken naar de investeringen die met besparingen gemoeid zijn.
Er zijn teveel producten en projecten in de markt waarbij de verhouding tussen investering en besparing een beetje zoek is geraakt. Wij denken dat besparing en investering bij elkaar horen. Wij zullen dus gaan inzetten op de maximale besparing per geïnvesteerde euro, en dus verhoudingsgewijs de hoogste toegevoegde waarde.
Fotografie bovenaan: Anita Pantus, Nijmegen