Xella Nederland BV
In het Noord-Brabantse Heesch wordt een passiefhuis gebouwd dat nauwelijks energie nodig heeft voor verwarming en koeling. De wanden van het huis worden met een spouwmuur gebouwd, waarbij een binnenspouwblad van Silka kalkzandsteen-elementen wordt ingezet.
Het luchtdicht krijgen van de wanden is een absolute voorwaarde voor passiefbouw. Xella adviseerde aan Roscobouw uit Heesch om de Silka-elementen in te zetten bij de bouw van het huis. Kenmerken van de elementen zijn 24 centimeter PIR-isolatie, een luchtspouw van drie centimeter en een bakstenen buitengevel. Door de afmeting voorkomen de elementen luchtlekken.
Richard Strijbosch, technisch directeur bij Roscobouw, vertelt dat de verlaagde kans op luchtlekken bijdraagt aan de luchtdichtheid van de woning. Het is van belang dat de elementen zorgvuldig worden gelijmd om luchtlekken te voorkomen, zo luidde het advies van Xella.
Eisen passiefhuis
Om aan de eisen van een passiefhuis te kunnen voldoen, is vooraf ook de isolatiewaarde van bijvoorbeeld de kozijnen bepaald: deze moeten U-waarde 0,8 hebben. De totale isolatiewaarde is opgebouwd uit de combinatie van het kozijn en het glas.
Roscobouw heeft in het passiefhuis driedubbel glas toegepast, die volgens zijn eigen berekening zelf U-waarde 0,5 heeft. De kozijnen krijgen een dubbele kierdichting en worden volledig luchtdicht gemaakt.’ Mede door de sterk isolerende wanden heeft de gebouwschil een Rc-waarde van 10 m2K/W.
75 procent energiebesparing
Doordat de woning luchtdicht wordt, verliest de woning nauwelijks warmte in de winter en koelte in de zomer. Dit biedt de bewoner van het huis verschillende voordelen. ‘Minder warmteverlies in de winter betekent minder stoken en minder koelteverlies betekent minder koelen. Het spreekt voor zich dat dit leidt tot een besparing op de energiekosten. Een besparing die wel oplopen kan lopen tot 75 procent,’ weet Strijbosch.