Nederlandse woningen worden energiezuiniger; de afgelopen zes jaar nam het aantal woningen met een groen energielabel (A, B en C) met 600.000 toe tot een totaal van 3,1 miljoen woningen.
Dit blijkt uit analyses die Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) en onderzoeksbureau RIGO in opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken hebben uitgevoerd in het kader van het Woon Onderzoek Nederland (WoON). Er werden voor het onderzoek 4800 woningopnames en enquêtes uitgevoerd en geanalyseerd.
Veel onzuinige woningen zijn de afgelopen jaren vervangen door nieuwe woningen met energielabel A. Met name woningcorporaties hebben een inhaalslag gemaakt door slechte huurwoningen te slopen en energiebesparende maatregelen te treffen bij bestaande woningen.
Ingrepen
Zo heeft het overgrote deel van de Nederlandse woningen inmiddels over dubbelglas en dakisolatie beschikt. Tevens heeft meer dan de helft gevel-en vloerisolatie. De meeste woningen maken voor verwarming inmiddels gebruik van zuinige HR-ketels, en in toenemende mate van warmtepompen (bijna 1 procent). In Nederland worden nog maar 200.000 woningen verwarmd met gas- of oliekachels, met name particuliere huurwoningen. In de particuliere huursector valt nog wel winst te behalen met energiebesparende maatregelen.
Verder blijkt uit het onderzoek dat vier op de tien eigenaar-bewoners de afgelopen vijf jaar geld heeft gestoken in energiebesparende maatregelen. Verder denkt een op de zes daarin te investeren, waarvan een derde zonnepanelen wil aanschaffen. Daarnaast blijkt dat bewonersgedrag een belangrijke rol speelt; slechts een deel van dat gedrag is makkelijk ‘energiezuiniger’ te maken, omdat ‘onzuinig’ gedrag vaak voortkomt uit logische keuzes.
Toekomstvisie
Hoewel de trend gunstig is, zijn volgens het onderzoek vergaande maatregelen als zonneboilers, zonnepanelen en warmtepompen nodig om het doel van een klimaatneutrale gebouwde omgeving in 2050 te behalen. De kosten van nieuwe technieken moeten omlaag, maar het energiebeleid moet daarnaast ook inspelen op andere specifieke behoeften van huishoudens zoals comfort en milieubewustzijn.