ionair
Kennisplatform Duurzaam Gebouwd verwelkomt ionair met trots als partner. Duurzaamheidsdoelstellingen van de organisatie worden uiteengezet in een kort interview met Jeroen Posthumus, directeur.
Wat zijn de kernactiviteiten van uw bedrijf?
Ionair® ontwikkelt en produceert energiebesparende oplossingen, gebaseerd op onze dynamische en vraaggestuurde ionisatietechniek. Hiermee creëren we een kwalitatief goed, gezond en productief binnenklimaat. Dat doen we voor mechanisch geventileerde gebouwen. Zoals kantoorpanden, ziekenhuizen, hotels, vliegvelden, concertgebouwen, winkelcentra en musea. Wij bestaan sinds 1993. Ons hoofdkantoor staat in Luzerne, Zwitserland. Inmiddels verbeteren we de luchtkwaliteit in meer dan 1.000 gebouwen, in 32 landen.
Op welke manier(en) zet uw organisatie in op duurzaamheid?
Onze missie is het creëren van gezonde én energiezuinige (kantoor)gebouwen. Concreet zorgen onze oplossingen voor twee belangrijke resultaten:
1) Een binnenklimaat dat vergelijkbaar is met pure buitenlucht. Hoe dan? In een gebouw is de lucht vervuild. De gangbare klimaatsystemen verdunnen deze lucht om de vervuiling ietwat weg te nemen. Dit is een energie intensieve en geen trefzekere methode om een goed binnenklimaat te garanderen. Onze technologie zuivert de lucht. De mensen in het pand ademen dan schonere en hygiënischere lucht in. De kwaliteit van de lucht binnen overtreft meestal zelfs ruim de kwaliteit van de buitenlucht.
2) Een lagere energierekening. Nu gaat de helft (!) van het energiegebruik van een gebouw op aan klimaatbeheersing. Het verdunnen van de lucht in een pand kost namelijk ontzettend veel energie: hiervoor wordt buitenlucht naar binnen geblazen, deze lucht wordt op temperatuur gebracht en verspreid in het gebouw. Doordat wij kiezen voor het zuiveren van de bestaande lucht brengen we ook nog eens het energiegebruik tot tenminste 25 procent terug.
Naar welke duurzame producten en/of diensten die u levert is de vraag vanuit de markt het grootst?
Wereldwijd is dat de vraag naar de ionair® Air Quality Systems. Dat is goed te verklaren. Je verdient de investering terug in één tot vier jaar. En daarna blijf je 25 procent of meer op je energierekening besparen. Plus: de mensen in het gebouw profiteren van een kwalitatief goed, gezond en productief binnenklimaat. Onze Air Quality Systems kunnen we toepassen op zowat elk ventilatie- en gebouwmanagementsysteem. En als de klant het wil, monitoren we in ons datacenter de kwaliteit van het binnenklimaat. Zodat ze kunnen zien dat de binnenlucht vaak beter is dan de buitenlucht.
Op de tweede plaats staan onze klimaatplafonds. Die brengen stil, subtiel en zuiver de buitenlucht binnen in het gebouw. Er zijn geen waterleidingen nodig om de lucht op temperatuur te brengen. Dat vertaalt zich terug in minder bouw- en operationele kosten.
Welk door u uitgevoerd project of welke door u geleverde dienst is het meest duurzaam en waarin komt dit het best tot uiting?
Onze oplossingen zijn állemaal beter voor de gezondheid en de portemonnee. Ik ben trots op onze projecten in ziekenhuizen. Dat is ook duurzaamheid: de patiënten ademen schonere en gezondere lucht in. En ziekenhuizen kunnen de besparing op energiekosten steken in hun corebusiness: mensen beter maken. Voor een andere klant maakten we een ‘clean room’. Onze oplossingen werden gekozen, omdat wij de maximale hygiëne konden creëren die nodig is om daar van dierlijk materiaal hartkleppen voor mensen te kunnen maken.
DEZ Shopping Center Innsbruck voorzien van ionair® technologie
Wat is de reden dat uw bedrijf partner is geworden van Duurzaam Gebouwd?
Vanaf halverwege 2013 hebben we een kantoor in Nederland. Van hieruit gaan we de Benelux-markt bedienen. Wij delen via Kennisplatform Duurzaam Gebouwd graag onze kennis en ervaring met partijen die betrokken zijn bij het realiseren van beter presterend en duurzamer vastgoed. We werken in andere landen en werelddelen samen met architecten, ingenieursbureaus, planners, bouwbedrijven, installatiebedrijven en uiteraard eindgebruikers. Die samenwerking zoeken wij hier ook.
Welke ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid verwacht u de komende jaren?
De gebruiker van een gebouw vraagt niet alleen om een energiezuinig gebouw. Comfort en gezondheid worden steeds belangrijkere duurzame criteria. Luchtkwaliteit speelt daarin een cruciale rol. Neem bijvoorbeeld de hotelbranche waar wij ook actief in zijn. Daar hebben comfort en luchtkwaliteit een commerciële toegevoegde waarde. Een hotelgast waardeert een hotel met een goede en frisse luchtkwaliteit beter en komt daardoor terug. Die hogere waardering leidt tot meer gasten en omzet en de energierekening valt ook nog eens fors lager uit. Een betere luchtkwaliteit is dus niet alleen prettiger, gezonder, goedkoper of duurzamer. Het is een kans!