Revolutionair geluidscherm wekt stroom op

Een stroomopwekkend geluidscherm heeft de award Gouden Decibel Awards 2013 gewonnen, in de categorie 'Wild Idee'. De Gouden Decibel Awards zijn in het leven geroepen als beloning voor organisaties en personen die een bijzondere inspanning hebben geleverd om geluidshinder in Nederland terug te dringen.

Het scherm dat zowel geluid weert als stroom opwekt is ontwikkeld door Heijmans en heeft een aantal bijzondere eigenschappen. Het is gemaakt van polymethylacrylaat, oftewel PMMA, waaraan een speciale stof is toegevoegd die het licht afbuigt in de richting van de zijkanten van het scherm, waar het zich concentreert.  Hier wordt het licht opgevangen door smalle zonnecellen die verborgen zitten in het frame van het scherm.

Uniek
De innovatie maakt gebruik van lichtgeleidings- en zonneceltechnologie en wekt zonne-energie op onder optimale én niet-optimale omstandigheden. Zo wordt zelfs licht opgevangen bij vervuiling, in de schaduw en bij gebrek aan direct zonlicht, een unieke eigenschap.

Voordelen
Er zijn verschillende voordelen aan het nieuw ontwikkelde geluidscherm te verbinden. Zo zijn er minder pieken en dalen in de stroomopbrengst en wordt het voor de eigenaar mogelijk om de investering terug te verdienen. Daarnaast is het scherm goedkoper dan een geluidscherm met ‘reguliere’ zonnepanelen; er zijn minder zonnecellen nodig.

‘Wild idee’
Naast de categorie 'Wild Idee' zijn ‘Persoon’, ‘Wetenschappelijke prestatie’, ‘Gemeente/Provincie’, ‘Actiegroepen’, ‘Producten en Diensten’ en ‘Transport’ opgenomen als categorieën voor de Gouden Decibel 2013.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Heijmans