Een meerderheid van koeltechnici die werken voor technische dienstverleners heeft geen F-gassen certificaat. Dit geldt tevens voor een kwart van de koeltechnici die voor een installateur werkt. Dit zou blijken uit onderzoek dat is uitgevoerd onder installateurs, technische dienstverleners en eindgebruikers van koel- en klimaatinstallaties.
Natuurlijke koudemiddelen
71 procent van de werkgevers zou van mening zijn dat er ook een certificaat voor het werken met natuurlijke koudemiddelen moet komen. Hier is nog geen certificaat voor verplicht gesteld, terwijl het gebruik van natuurlijke koudemiddelen aan de basis staat van de koeltechniek en veel expertise en specifieke veiligheidseisen met zich meebrengt.
Roel Greutink, Manager Business Development bij ROVC, vertelt over de resultaten: “Het feit dat het grootste deel van de koeltechnici die voor technische dienstverleners werken geen F-gassen certificaat heeft, baart mij zorgen. Dit verdient een grote inhaalslag.” Hij vindt het een goed teken dat een hoog percentage werkgevers wil dat er een certificaat voor het werken met natuurlijke koudemiddelen komt.
“Deze stoffen gaan een steeds belangrijkere rol spelen, zeker binnen de service- en onderhoudstak. Ze zijn dan wel beter voor het milieu, maar gevaarlijker voor de technici die ermee werken. Door opleiding en certificering krijgen koeltechnici meer inzicht in de toepassing en de gevaren. Zo worden risico’s ingeperkt.”
NVKL
Henry Kruiper, directeur van NVKL en expert bij Kennisplatform Duurzaam Gebouwd, herkent zich niet in het beeld dat de ROVC schetst: “NVKL-leden beschikken juist allemaal over voldoende gecertificeerde medewerkers en worden onder meer daarop regelmatig geaudit door een onafhankelijke keuringsinstantie. Dat is een belangrijk onderdeel van de NVKL erkenning. Wij herkennen ons dus niet in dit beeld. Om te roepen dat zoveel monteurs geen F-gassen certificaat hebben, vind ik kort door de bocht.”