Winnende innovatie combineert daglicht en zuinige leds

De winnaar van de Spirit of Innovation Award werd op 24 september 2013 jongstleden bekendgemaakt tijdens de vakbeurs Energie 2013 in de Brabanthallen ’s-Hertogenbosch. De prijs werd in de wacht gesleept door een innovatie die kosteloos daglicht en ultrazuinige leds combineert tot één product.

De SmartLED van Techcomlight, in samenwerking met Osram en Dorlight werd uit drie energiebesparende innovaties verkozen als winnaar. Daglicht wordt gecombineerd met ultrazuinige leds; overdag geniet men van gratis licht op vrijwel iedere plek onder het dak, door het Solatube-daglichtsysteem.

SmartLED
Op het moment dat het daglicht minder wordt, neemt het energiezuinige SmartLED-systeem het over. Zo blijven de energiekosten minimaal en zijn de binnenruimtes altijd goed verlicht. Er gaat nauwelijks daglicht verloren, dat is onder andere te danken aan de speciaal ontworpen vorm. Het licht verspreid zich diffuus via een plafondplaat. De combinatie van deze twee producten werd door de jury als vernieuwend bestempeld.

Bij de ontwikkeling van de SmartLED moest men uitdagingen overwinnen, zo vertelt Mark Veldjesgraaf, hoofd commercie bij Techcomlight: “De ontwikkeling verliep niet zonder problemen. Door de compacte armatuur werd de lucht in de Solatube te warm. Daardoor moesten we een heatsink aanbrengen die de warme lucht kan afvoeren.” Volgens Veldjesgraaf werd de lichtopbrengst gewaarborgd door de leds iets meer licht te laten produceren dan de opbrengst uit daglicht.

De vakbeurs Energie 2013 vindt plaats van 24 tot en met 26 september 2013 in de Brabanthallen in ’s-Hertogenbosch. Gelijktijdig met Energie 2013 vindt het Solar Event en het Passiefbouwen Event plaats.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door OSRAM Benelux B.V.