Revolutionair productieproces voor bakstenen winnend initiatief

Ginger Dosier uit de Verenigde Staten is gekroond tot winnaar van de Postcode Lottery Green Challenge 2013. Dosier ontvangt 500.000 euro om het groene ondernemersplan te realiseren. Dosier heeft een revolutionair productieproces voor bakstenen; haar bedrijf BioMason ontwikkelde een proces dat gebruikmaakt van natuureigen bacteriën.

Natuureigen bacteriën gelden als duurzaam alternatief voor het bestaande, vervuilende proces dat voor een hoge CO2-uitstoot verantwoordelijk is. Dosier is gelukkig met de prijstoekenning: “Met dit prijzengeld kunnen we sneller resultaat boeken en onze duurzame bakstenen op grote schaal op de markt brengen. Dat is een enorme stimulans.”

Runner-ups
Naast de Amerikaanse Dosier vielen de Nederlanders Wolbert Allaart en Patrick Heuts in de prijzen. Zij ontvingen ieder een runner-up prijs van 100.000 euro, te besteden aan hun groene plan. Wolbert Allaart heeft ‘Ampyx Power’ als groene plan, een nieuwe technologie waarmee een zweefvliegtuig op grote hoogte duurzame energie opwekt, wat milieuvriendelijker en goedkoper is dan het opwekken van energie uit kolen of gas.

Heuts ontving de runner-up prijs voor zijn innovatieve voortstuwingsinstallatie voor binnenvaartschepen. Inspiratie voor het ontwerp haalde hij uit de zwembeweging van een dolfijn. Dit systeem levert een brandstofbesparing op tot vijftig procent ten opzichte van de huidige voorstuwingssystemen.

Juryvoorzitter Richard Branson zag naar eigen zeggen fantastische groene ideeën voorbij komen: “Duurzame producten en diensten die echt het verschil kunnen maken in een wereld waarin we te maken hebben met de serieuze gevolgen van klimaatverandering.”

Freshpaper
De publieksprijs werd in de wacht gesleept door Kavita Shukla, voor het product Freshpaper: biologisch afbreekbaar papier dat doordrenkt is met plantaardige extracten. Voedsel dat met Freshpaper verpakt wordt blijft twee tot vier keer langer vers.

Middels de Postcode Lottery Green Challenge daagt de Nationale Postcode Loterij sinds 2007 mensen uit om een duurzaam, creatief en innovatief ondernemersplan in te dienen dat de CO2-uitstoot vermindert.Dit jaar kwamen er 311 inzendingen binnen uit 57 verschillende landen. Richard Branson was tijdens de eerste editie van de competitie in 2007 ook juryvoorzitter van de wedstrijd.

Foto: Winnaar en runner-ups Postcode Lottery Green Challenge 2013

Deel dit artikel

permalink

 

 

Links