De Overijsselse aanpak voor energiebesparing komt voort uit een Green Deal met het rijk en richt zich op voorlichtingscampagnes, marktstimulering, actieve samenwerking met burgerinitiatieven en meer. De ervaringen die voortkomen uit de aanpak dienen als inspiratie en zijn in het SER-akkoord overgenomen.
De praktijkervaringen zijn te danken aan de unieke samenwerking tussen brancheorganisaties UNETO-VNI, Bouwend Nederland, Syntens, provincie Overijssel, woningcorporaties en gemeenten. In Overijssel zijn in één jaar tijd meer dan 6.000 particuliere woningeigenaren actief aan de slag met energiebesparende maatregelen.
Duurzaamheidspremies
Zo zijn in juni 2012 de eerste gemeenten in Overijssel overgegaan tot het ter beschikking stellen van duurzaamheidspremies, die kunnen worden aangevraagd als één of meer isolatiemaatregelen worden genomen aan de woning. Daarnaast is er het project ‘Slim energie thuis’, dat 10.000 bestaande woningen eind 2014 twee labelstappen energiezuiniger moet maken.
Naar verwachting leveren deze en andere maatregelen eind 2014 1.700 tot 2.000 banen op in de bouwsector. Daarnaast kunnen huizenbezitters en huurders rekenen op een lastenverlichting en krijgt de Overijsselse economie een flinke impuls, zowel in omzet als innovatie.
Succesformule
Titia Siertsema, voorzitter van UNETO-VNI, vertelt over de succesformule: “De sleutel voor energiebesparing en verduurzaming ligt bij de samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven op lokaal niveau. De tussenresultaten in Overijssel laten zien wat er dan mogelijk is. De Overijsselse aanpak is dé manier om een grote stap voorwaarts te maken.”
Ook Paul Schumacher, plaatsvervangend directeur bij Bouwend Nederland, ziet kansen: “Het energiezuiniger maken van bestaande woningen biedt investeringsperspectief voor de bouw. Dat roept iedereen al tijden. In Overijssel hebben provincie en gemeenten daar de afgelopen jaren met succes echt werk van gemaakt. Die aanpak wordt verder uitgebreid.”