Zonnepanelen brengen jaarlijks 51.000 kWh op

De gemeente Zutphen plaatste 90 zonnepanelen op het pand 'Het Plein' en laat binnenkort 177 zonnepanelen op de brandweerkazerne plaatsen. Samen moeten de panelen jaarlijks ongeveer 51.000 kWh duurzame energie opwekken, oftewel twaalf procent van het energieverbruik van deze panden.

De panelen worden geleaset van Bron Solar, waarbij de gemeente na acht jaar eigenaar wordt. Op dat moment worden enkel de onderhoudskosten betaald. Naar verwachting zijn de zonnepanelen voor de brandweerkazerne winstgevend. De opbrengsten zijn voor de gemeente Zutphen en de VNOG.

Bijzondere constructie
Wethouder Patricia Withagen vertelt: “We zijn erg blij met deze bijzondere constructie, want in tegenstelling tot zonnepanelen bij woningen zijn zonnepanelen bij grootverbruikers financieel lastiger te realiseren.” Volgens haar heeft dat met de opbouw van de energiekosten te maken. “Bij woningen ligt de terugverdientijd inmiddels al op zo’n acht jaar, maar bij deze grote panden halen we dit niet. Met de realisatie van de zonnepanelen komen we weer een stapje dichterbij een energieneutraal Zutphen”, aldus Withagen.

Zutphen heeft als doel om energieneutraal te worden. Om dit te realiseren investeren burgemeester en wethouders in duurzame energie. Waar mogelijk moeten panden van de gemeente worden ingezet om duurzame energie op te wekken met zonne-energie.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Links