Dutch Green Building Council
De huurprijs van een kantoor met groen energielabel ligt 10,7 procent hoger dan die van een vergelijkbaar kantoor met een ‘niet-groen’ label. Maar het duurzame pand verdient zich terug, doordat de energiekostenbesparing hoger is. Deze conclusie volgt uit een recentelijk gepresenteerd DGBC-onderzoek van afstudeerder Luc Baas.
Hoewel Nederlandse energielabels volgens de Dutch Green Building Council een goed beeld geven van het energiegebruik van een gebouw, worden er bepaalde aspecten buiten beschouwing gelaten bij de theoretische berekening. Zo is het energieverbruik van een gebouw grotendeels afhankelijk van de technische staat van het gebouw, het gebruik van de kantoorruimte en de aard van de huurder. In het onderzoek van Luc Baas wordt wél rekening gehouden met het werkelijke verbruik.
Waarde bepalende factoren
In het onderzoek werden in totaal 265 panden onderzocht. Baas maakte gebruik van databases met daarin alle waarde bepalende factoren van kantoorgebouwen. De gebouw specifieke kenmerken werden verzameld in de DGBBenchmark. De energielabels en de energie-index zijn gecontroleerd en aangevuld met behulp van de Agentschap NL database, waarna de panden gekoppeld werden aan huurtransacties.
Baas onderzocht de relatie tussen de labels en huurontwikkelingen. Vervolgens werden de resultaten vergeleken met de gemiddelde energiekosten per energielabel. Om een accurate vergelijking te maken met de extra huuropbrengsten voor duurzame kantoren is het wekelijkse energieverbruik gefilterd op een bezettingsgraad van 75 procent tot 100 procent.
Omrekenen
De verbruiksdata werd omgerekend in energiekosten, met behulp van de ‘Energieprijzen Utiliteitsbouw versie 2011’ van Agentschap NL. Hierdoor kon de relatie tussen de huuropbrengsten en de energiekosten onderzocht worden.
Betaalbereidheid
Uit eerder onderzoek uit 2010 blijkt dat huurders 32 procent van de bespaarde energiekosten bereid zijn te betalen aan de additionele huur. De uitkomsten uit het onderzoek van Luc Baas tonen aan dat de extra huur onder dit percentage van 32 procent ligt.
Het volledige onderzoek is in te zien via de website van Dutch Green Building Council.