Het circulaire economie-concept Turntoo werd bij de inrichting van de Duurzaamheidsfabriek op Leerpark Dordrecht toegepast door Steelcase Solutions. Naast Turntoo werkte Steel Solutions, aanbieder van totaalproducten op het gebied van werkomgeving, nauw samen met de partijen Philips, Desso en Interwand.
Architectenbureau RAU ontwierp de Duurzaamheidsfabriek, waar ondernemers, groene investeerders en technisch talent werken aan innovatieve en duurzame producten en productiemethoden. Steelcase Solutions ontwikkelde voor de fabriek verschillende inrichtingsconcepten.
Optimale ondersteuning
Aan de hand van die concepten leverde de werkomgevingsspecialist meubilair met een grote variatie, zodat de verschillende functies van het gebouw optimaal worden ondersteund. Het resultaat kan volgens Steelcase Solutions omschreven worden als: “Een afgewogen mix individuele flexplekken, samenwerkplekken en informele ontmoetingsruimtes.”
Het meubilair wordt afgenomen volgens Turntoo, het circulaire economie-concept. Hierbij wordt prestatiegericht ingekocht, waarna de meubels na een afgesproken tijdsbestek ‘teruggaan’ naar de leverancier. De leverancier geeft de meubels vervolgens een nieuwe bestemming of verwerkt ze tot grondstoffen voor nieuwe producten.
Hybride-gevel
De vliesgevels zijn uitgevoerd als hybride-gevel, uitgewerkt, geleverd en gemonteerd door Van Dool Geveltechniek.
Turntoo-model
Mirjam Schmull, projectmanager van Turntoo vertelt over het gebouw: “De kennisdelingsvloer met onder meer flexwerkplekken en vergaderruimtes is ingericht volgens het Turntoo-model. De Duurzaamheidsfabriek heeft zaken als vloerbedekking, kantoormeubilair en verlichting niet zelf aangeschaft, maar betaalt alleen voor het gebruik.”
Schmull vertelt dat er met Philips een zogenaamd performance contract is afgesloten, met afspraken over lichtgebruik en gebruiksduur. Na de contractperiode gaan lampen en armaturen terug naar Philips dat alle materialen hergebruikt.