Unica
De WKO Dokter heeft positief nieuws: na zestien hersteloperaties zijn de oorzaken van slecht functionerende WKO’s op een rijtje gezet, in de publicatie ‘Komt een WKO bij de dokter’. Het blijkt dat de meeste slecht draaiende WKO’s eenvoudig te herstellen zijn. Daarnaast worden er diverse beheertips gegeven in de publicatie, immers: voorkomen is beter dan genezen.
Het resultaat van het onderzoek is een positief verhaal voor warmte/koude opslag. Een slecht functionerende WKO blijkt in de meeste gevallen niet aan de WKO zelf te wijten, maar aan de totale klimaatinstallatie en het slechte (of zelfs totaal ontbrekende) beheer hiervan. Omdat de meeste bronnen een jaarlijks verplichte rapportage kennen, komt via de WKO naar voren dat de totale klimaatinstallatie niet goed draait.
De belangrijkste resultaten uit het onderzoek:
- in meer dan 70% van de onderzochte en herstelde WKO’s waren de binneninstallaties of de binneninstallatie in combinatie met het opweksysteem of bron de oorzaak (Figuur 1)
- bij meer dan 80% is de terugverdientijd van de herstelwerkzaamheden minder dan vijf jaar. Dit houdt in dat deze in principe onder de Wet Milieubeheer vallen en derhalve verplicht zijn uit te voeren (Figuur 2)
- regeltechnische aanpassingen zijn de grootste ‘winstpakker’ bij het herstellen van een WKO
- goed beheer en afstemming van de klimaatinstallatie op de gebouwfunctie en de bezettingsgraad is essentieel om de gehele installatie in balans te houden en de energierekening zo laag mogelijk
- een integrale aanpak van de totale klimaatinstallatie bij zowel ontwerp, realisatie als beheer levert het hoogste rendement in de exploitatiefase op
De onvolkomenheden die de WKO Dokter is tegengekomen waren onder andere (enigszins technisch):
- verkeerd ingestelde stooklijnen en kloktijden
- defecte regelaars en kleppen
- buitentemperatuursensoren die niet goed geplaatst waren
- warmtewielen die uit staan terwijl de luchtbehandeling werkt
- ‘kortsluiting’ van aanvoer- en retourwater
Afbeelding: Figuur 1
Eindgebruikers activeren
Ook heeft de WKO Dokter de eindgebruikers geactiveerd om WKO’s beter te laten draaien. Zo zijn er in een appartementencomplex in de zomer memo’s in de lift opgehangen, om te zorgen dat de bewoners hun binneninstallatie op ‘koeling’ zetten (dit gebeurde niet automatisch). Dit gaf ook meteen positieve reacties bij de bewoners, dat het comfort toenam. Hierdoor werd meer warmte in de bron geladen, kwam balansherstel op gang en kon in de winter deze warmte gebruikt worden voor de verwarming van de appartementen.
Al met al dient het totale klimaatsysteem, vanaf de binneninstallatie tot aan de bron, goed beheerd en gemonitord te worden. Ook voor gebouwen zonder WKO is het aan te bevelen om de gehele klimaatinstallatie goed in te regelen en te beheren. De grote interesse in ESCo’s voor bestaand vastgoed bevestigt de winstpotentie hiervan.
Goed beheer en monitoring over de integrale klimaatinstallatie levert daarom rendement op, dankzij een hogere energie efficiency over de totale installatie. Dit gaat vaak ook gepaard met een comfortverbetering in het gebouw, waardoor het welbevinden en de productiviteit van de gebruikers stijgt.
Afbeelding: Figuur 2
Auteur: Jan-Maarten Elias, Directeur Unica Ecopower
Geïnteresseerden die de publicatie 'Komt een WKO bij de dokter' willen ontvangen, kunnen een e-mail sturen naar ecopower@unica.nl