Energiezuinig klimaatconcept voor brede school
Op vrijdag 21 juni werd de eerste paal geslagen van brede school Het Dok in Nieuw Rhijngeest, een uitbreidingswijk ten westen van Oegstgeest. Architectenbureau Paul de Ruiter werkte nauw samen met ARUP en kwam met een klimaatconcept dat op energiezuinige wijze zorgt voor verse lucht, overal in het gebouw.
Het Dok moet een brede school worden met een basisschool, kinderdagopvang, buitenschoolse opvang, peuterspeelzaal, muziekschool en meer. Duurzaamheid staat volgens Paul de Ruiter voorop voor Het Dok. De Ruiter vertelt dat die ambities in drie thema’s in het ontwerp tot uiting komen: frisse daglucht, daglicht en natuurlijke materialisering.
Daarnaast vormt de locatie volgens hem een van de grootste kwaliteiten van de nieuwe brede school; het gebouw komt te liggen in een nieuw aan te leggen bos. Doel is dat men overal in de school de nabijheid van de natuur kan voelen.
Energiezuinig klimaatconcept
Het klimaatconcept moet op energiezuinige wijze voor verse lucht zorgen in het gebouw. De natuurlijke ventilatie via de gevel voert verse lucht aan, dat door het gebouw stroomt en via akoestische roosters naar een centraal trappenhuis gaat. Het uitgangspunt van het concept is dat men niet met meer, maar juist met minder installaties een comfortabel klimaat realiseert.
Verder is interessant aan het concept dat ventilatiekanalen niet noodzakelijk zijn, hetgeen energie en materiaal bespaart. Toevoer van de lucht wordt in gang gezet op basis van de hoeveelheid CO2 in de ruimten. Om het gebouw van binnen een natuurlijke uitstraling te geven wordt de constructie uitgevoerd in hout. De gevel wordt bekleed met glazen panelen in drie verschillende groentinten. Het Dok zal naar verwachting medio 2014 in gebruik worden genomen.
Beeld: Impressie entree van de school, door Architectenbureau Paul de Ruiter
Gerelateerde artikelen, events & downloads
Reacties
Ventilatie toevoer via de gevel is prima, overigens niet nieuw. Aandachtspunten zijn: windbelasting gevel irt balans en dat is niet te beheersen met alleen mechanische afzuiging via een centraal afzuigsysteem. Regelende gevelroosters en gecontroleerde afzuiging per ruimte zijn het minimum. Verder moet je iets doen met warmteterugwinning en verwarming van de buitenlucht.