Proef voor energieconsument van de toekomst

Op 17 juni 2013 startten zes Nederlandse bedrijven, drie kennisinstellingen en 40 huishoudens met een proef, in Groningen en Hoogkerk. Consumenten testen innovatieve, slimme energiediensten uit op het gebied van duurzame energiekeuze en kostenbesparing, met als doel te onderzoeken welke slimme energiediensten het beste aansluiten bij de wensen van de consument.

De proef is onderdeel van de tweede fase van ‘PowerMatching City’, het eerste totaalconcept slim energienet ter wereld in de praktijk. Uniek aan de proef is dat dit de eerste keer is dat consumenten betrokken worden in een dergelijk onderzoek. De tweede fase werd door Minister Kamp van Economische Zaken op 17 juni feestelijk geopend tijdens een bijeenkomst met de deelnemers in de Groningse Thomsonstraat.

Energiebesparing
Deelnemers aan PowerMatching City II (tweede fase) krijgen via een tablet tot op vijf minuten nauwkeurig inzicht in hun eigen energieverbruik en -opwekking. Daarnaast ontvangt men maandelijks een digitale ‘energieschaduwrekening’ , die gebaseerd is op het daadwerkelijke energieverbruik.

Onderzocht wordt wat de consument kan besparen en in hoeverre de deelnemers bereid zijn om gezamenlijk zoveel mogelijk duurzame energie te gebruiken. Ook stelt men binnen het onderzoek de vraag: “In hoeverre is duurzaamheid een drijfveer voor het energiegedrag van de bewoners?”

Niet alleen het energiesysteem staat centraal bij het onderzoek, maar ook de behoeften van de energieconsument van de toekomst. Albert van den Noort, projectleider van Powermatching City II, is enthousiast over de tweede fase: “Ik ben verheugd dat we met huishoudens, bedrijven en kennisinstellingen een nieuwe belangrijke stap zetten naar het energiesysteem en de energieconsument van de toekomst.”

Eerste fase
De eerste fase van PowerMatching City was dusdanig succesvol dat het eind 2012 tijdens de VN-conferentie voor duurzame ontwikkeling in Brazilië, Rio+20, is uitgeroepen tot een van de honderd meest duurzame projecten ter wereld. PowerMatching City I toonde de mogelijkheid aan om met bestaande technologieën een slim energienet te creëren, met bijbehorende marktmodellen.

Uitbreiding
Het aantal huishoudens in PowerMatching City II is uitgebreid van 18 naar 40. Er wordt gebruikgemaakt van een breed scala aan innovatieve energietechnologieën en apparatuur waaronder energieopslag, piekscheren, hybride warmtepompen, micro-WKKs (warmtekrachtkoppeling), slimme oplaadstations voor elektrisch vervoer en slimme huishoudelijke apparatuur.

Het consortium van Power Matching City bestaat uit de projectpartners DNV KEMA, Enexis, Essent, Gasunie, ICT Automatisering en TNO, en daarnaast uit de kennispartners TU Delft, TU Eindhoven en de Hanze Hogeschool Groningen.

Foto: minister Kamp loopt met vertegenwoordigers van PowerMatching City door de Groningse Thomsonstraat.

Deel dit artikel

permalink