Enpuls
Sacon ontwerpt in opdracht van Enexis een duurzame transformatie van het bestaande bovenregionale kantoor in Zwolle. Door middel van gedeeltelijke sloop en vervangende nieuwbouw wordt een energieneutrale uitbreiding gerealiseerd.
Het bovenregionale kantoor vormt het derde bouwproject binnen de ontwikkeling van de Enexis Campus, een duurzame stedenbouwkundige herontwikkeling van de Enexis-locatie. Inmiddels zijn twee gebouwen gerealiseerd: het nieuwe energieneutrale regionale kantoor en het Econexishuis, een informatiewoning over duurzaam wonen en ingericht volgens het ‘smart grid’ principe.
Bij het ontwerp en de realisatie van de vervangende nieuwbouw wordt het BREEAM Excellent certificaat als uitgangspunt gehanteerd. Naast Enexis (opdrachtgever) en Sacon (ontwerper) zijn Ex Interiors Nieuwegein (interieurontwerp), JVZ Ingenieurs Deventer (constructeur) en Deerns Raadgevende Ingenieurs Maastricht (W/E adviseur) betrokken bij het project.
Energieneutraal, comfortabel en duurzaam
Er zijn verschillende maatregelen genomen bij de verduurzaming van het kantoor. Zo is het glazen dak van het atrium bekleed met semi-transparante PV panelen, die elektriciteit opwekken en tegelijkertijd als parasol voor het atrium fungeren. Het overige dakoppervlak is ook voor het grootste deel bedekt met PV panelen, die samen de elektriciteit opwekken t.b.v. energieneutraliteit. Alle werkplekken in het gebouw worden verwarmd of gekoeld middels klimaatplafonds of vloerverwarming, aangesloten op een WKO-installatie.
Verder is de buitenschil hoogwaardig geïsoleerd, met een gemiddelde Rc > 5,8. Grote glasvlakken worden voorzien van triple glas. Daarnaast zet men LED-verlichting in met daglichtafhankelijke regeling, is het binnenklimaat comfortabel en regelbaar en wordt er een vegetatiedak toegepast. Ook is er waterbuffering op locatie.
Een gebouw om te werken, te ontmoeten en te ontspannen
Het huidige kantoor kenmerkt zich door veel buitengevel, lange looplijnen en weinig samenhang tussen de ruimtes. Uitgangspunt van Sacon is om een inspirerende, creatieve en prettige werkomgeving te realiseren, die uitnodigt tot ontmoeten, samenwerken en uitwisselen van kennis en informatie.
In de nieuwe planopzet wordt een compact gebouw gevormd, waarmee het buitenoppervlak en daarmee de energieverliezen flink worden gereduceerd. Door het toevoegen van een nieuw ‘hart’ en oriëntatiepunt in de vorm van een centraal atrium, worden de interne relaties versterkt, zowel fysiek als visueel. Door de combinatie van werken, ontmoeten en ontspannen moet het atrium het kloppend hart van het gebouw gaan vormen.