Inzet op bijna-energieneutrale woningen

Vanaf 2020 wordt er door Nederland ingezet op bijna-energieneutrale woningen. Aardvast meldt dat er in het nationaal plan tot het bevorderen van bijna-energieneutrale gebouwen is aangegeven wat het begrip inhoudt: een gebouw met een EPC van bijna 0.

Volgens Aardvast voldoet Nederland hiermee aan de eis uit de herziene Energy Performance of Buildings Directive (EPBD) om deze definitie vast te leggen. Bijna-energieneutraal houdt volgens de EPBD in dat een pand een bijzonder lage hoeveelheid energie vereist; energie die in belangrijke mate wordt geleverd door hernieuwbare bronnen, die ter plaatse of dicht bij het gebouw wordt geproduceerd.  

Bijna nul
Terwijl een volledig energieneutraal gebouw een EPC van 0 heeft, behaalt bijna-energieneutraal een niveau waarbij de EPC bijna nul is. Om dergelijke gebouwen te realiseren is de inzet van hernieuwbare energie noodzakelijk, bijvoorbeeld door collectieve voorzieningen als stadsverwarming of collectieve zonnepanelen.

Aardvast meldt dat er op dit moment al op verschillende manieren ervaring wordt opgedaan met zeer energiezuinige nieuwbouw. Daarnaast worden bestaande gebouwen getransformeerd tot bijna-energieneutrale gebouwen.

De organisatie bij een aantal van deze projecten betrokken, zoals bijvoorbeeld Energiesprong Montferland en het nieuwbouwproject in Beek, waar sociale huurwoningen volgens het Passief Bouwen-principe zijn gerealiseerd. Zo wordt het woningbouwproject in Kilder genoemd als voorbeeld van energieneutraal wonen in een passiefhuis. Meer informatie over de nieuwe regeling over bijna-energieneutraal bouwen is te vinden in het infoblad Energieneutraal Bouwen van AgentschapNL.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Aardvast