Het KWH-Duurzaamheidlabel is op 15 mei door Meindert Smallenbroek, directeur Bouwen van het Ministerie Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties in ontvangst genomen. Deze tool geeft corporaties inzicht in duurzaamheidsprestaties, zodat de organisaties in de toekomst hieraan gericht kunnen werken.
Volgens KWH hebben corporaties een grote maatschappelijk opgave als het gaat om het verduurzamen van de Nederlandse woningvoorraad; ze moeten niet alleen voldoen aan klimaatdoelstellingen, maar moeten daarnaast de woonlasten voor huurders beheersbaar houden. Meindert Smallenbroek vertelt dat het label een goed instrument is om duurzaamheidsprestaties inzichtelijk te maken.
Visie en beleid
Het instrument kijkt met name naar de bedrijfsmatige kant van duurzaamheid bij corporaties. Daarnaast geeft het inzicht in verbeteringen in het vastgoed voor bijvoorbeeld energielabels en helpt het corporaties bij de ontwikkeling van een visie en beleid op duurzaamheid. Daarnaast checkt de tool of de corporatie weet welk rendement te verwachten is met de investeringen.
Ook huurders worden betrokken bij het onderzoek, zodat corporaties een onafhankelijk beeld krijgen hoe ze duurzaamheid beleven. De uitkomsten resulteren in een benchmark; deze laat corporaties prestaties onderling vergelijken, zodat men kan leren van elkaars kennis.
Ontwikkeling instrument
Het instrument is ontwikkeld door een groot aantal partijen binnen de corporatiesector. Uitgangspunt is volgens KWH het in beeld brengen van thema’s die essentieel zijn voor corporaties rondom het thema duurzaamheid. Bij de ontwikkeling van het label zijn betrokken: de Stichting Duurzaamheidsbarometer (Woningstichting SWZ, Stadgenoot en Woonbron), Deloitte en W/E adviseurs en de corporaties Bo-Ex, de Alliantie, deltaWonen, Woonstichting St Joseph Boxtel, Woningstichting Brederode, Wooncompagnie, Woonwaard en IntermarisHoeksteen, Ministerie van BZK/WB, GDO en Platform 31/ Energiesprong.
Foto: Mijndert Smallenbroek