Live-verbinding met windmolen via app

De Windcentrale lanceert een app waarmee gebruikers een ‘live’-verbinding krijgen met hun eigen windmolen. Volgens de organisatie geeft de app inzicht in hoe hard het waait en hoeveel energie de molen op dat moment produceert.

In de app draaien de wieken van een molen met exact dezelfde snelheid als de windmolen in Groningen op dat moment doet. Daarnaast laat de Windcentrale-app ook alle productiecijfers zien. In mooie informatieve grafieken is er eenvoudig te zien hoeveel de molen de afgelopen dag, week, maand en jaar produceerde. Daarnaast is er een koppeling met het energieverbruik van de deelnemers, zodat zij precies kunnen zien welk percentage van hun stroomverbruik zij zelf opwekken met hun windmolen.

Stukje windmolen
Eind 2012 kochten ruim 5.200 mensen één of meerdere stukjes van een windmolen, zogeheten Winddelen, via de Windcentrale. Hiermee wekken zij sinds 1 januari 2013 hun eigen stroom op. De geproduceerde stroom wordt automatisch afgetrokken van hun energienota bij Greenchoice.

Deelnemers besparen geld en dragen tegelijkertijd ook concreet bij aan een beter milieu. De windmolens staan in Delfzijl. De Windcentrale meldt dat de app ontwikkeld is om de molens ‘dichterbij alle eigenaren te brengen’.

Energiebewust en wachtlijst
Uit diverse onderzoeken is gebleken dat het zelf eigenaar zijn van een windmolen leidt tot een veel positiever beeld van windmolens. Daarnaast zorgt het monitoren van de productie tot een hoger energiebewustzijn en daardoor lager energieverbruik.

De Windcentrale hanteert sinds november 2012 een wachtlijst waar nu 2500 mensen op staan. Zodra er weer nieuwe windmolens beschikbaar zijn, start de verkoop van nieuwe Winddelen op volgorde van de wachtlijst.

De app is te downloaden op iPhone en iPad en vanaf volgende week ook op Android.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Links