Naar aanleiding van de benoemingen van Ruud van Herpen, Harry Bruggema en Wim Maassen tot Fellow bij de unit Building Physics and Services van de faculteit Bouwkunde aan de TU/e wordt op 20 maart 2013 het symposium ''Ombouw van de bestaande gebouwen. Hoe doen we dat?'' gehouden.
De gebouwde omgeving staat voor een enorme uitdaging. De doelstelling is om in 2050 een nagenoeg energieneutrale gebouwde omgeving te hebben. Ambitieus aangezien nu nog 40% van alle energie naar de gebouwde omgeving gaat. Daarnaast zijn we met zijn allen hard op weg naar een leegstand van gebouwen van bijna 10 miljoen m².
Duidelijk is dat onze studenten op een andere manier moeten worden voorbereid op de praktijk. In plaats van bouwen zal er steeds meer sprake zijn van ombouwen en het upgraden naar hoge niveaus van duurzaamheid van bestaande gebouwen. Voor bovenstaande ambities is ervaring in combinatie met innovatieve ideeën van wezenlijk belang. De aangestelde Fellows kunnen daarbij een belangrijke rol spelen door de brug te slaan tussen praktijk en universiteit en hun ervaring te koppelen aan de onbevangen creativiteit van onze studenten. Zo ontstaat er een innovatieve brug tussen onderwijs en praktijk.
Om de waarde te laten zien van onze studenten, zal een aantal recent afgestudeerden vertellen over hun ervaringen en toegevoegde waarde richting praktijk. Daarnaast zullen enkele bijzondere gastsprekers vanuit hun perspectief kijken naar de rol en betekenis van ontwikkelingen in de gebouwde omgeving vanuit de thema’s brandveiligheid, comfort en economisch verantwoorde duurzaamheid.
Harry Bruggema (1956) is afgestudeerd als civiel en bouwkundig ingenieur aan de HTS Groningen en sinds 1979 actief op het gebied van bouwfysica en klimaattechniek bij adviesburo Peutz . Hij heeft talloze laboratoriumonderzoeken gedaan naar de werking van klimaatsystemen alsmede veel projectonderzoek op locatie.
Ruud van Herpen (1962) is afgestudeerd als civiel ingenieur aan de TU Delft en ruim 10 jaar werkzaam bij Nieman Raadgevende Ingenieurs . Hij is vanuit de bouwfysica naar het vakgebied brandveiligheid en fire safety engineering opgeschoven. Inmiddels heeft hij circa 20 jaar ervaring als adviseur in FSE.
Wim Maassen (1969) is afgestudeerd als natuurkundig ingenieur aan de TU/e en sinds 1996 werkzaam in de gebouwde omgeving als adviseur en onderzoeker. Sinds 2005 is hij werkzaam bij Royal HaskoningDHV met als specialisatie duurzaamheid en life cycle performance. Ieder Fellow zal vanuit zijn eigen discipline kijken naar de nieuwe mogelijkheden voor de toekomst.
Tijdens het symposium zullen naast de Fellows ook de gastsprekers Rene Hagen (Lector Brandpreventie NIFV), Peter Luscuere (Hoogleraar Installaties TUD) en Stefan van Uffelen (directeur DGBC) presentaties geven. Tevens zullen enkele TU/e alumni spreken over hun gerelateerde afstudeeronderwerp en ervaringen in de praktijk.
Zie hier voor meer informatie en programma.