Snelle groei in aantal A, B en C-labels op Drentse woningen
- Renovatie & Transformatie
- Gebouwschil
- Artikel
In de provincie Drenthe zijn in de periode 2009-2011 meer dan 18.000 bestaande koop- en huurwoningen energiezuiniger gemaakt. Dat is ruim boven de doelstelling die Groningen, Fryslân en Drenthe in 2008 hadden vastgesteld in hun "100.000 woningenplan". Dat maakte de provincie Drenthe vandaag bekend.
De drie provincies spraken in het noordelijk actieplan af tot 2015 gezamenlijk jaarlijks 15.000 woningen energiezuiniger te maken: 5.000 in de nieuwbouw en 10.000 in de bestaande bouw. De ambities voor de nieuwbouw zijn niet gerealiseerd. Daarvoor zijn twee belangrijke oorzaken aan te wijzen. In de eerste plaats heeft het rijk Noord-Nederland in juni 2010 niet aangewezen als "Koplopergebied voor Energiezuinige Nieuwbouw", omdat er onder de noordelijke woningcorporaties en bouwpartijen onvoldoende draagvlak bleek te zijn voor een noordelijke bouwnorm (aanscherping EPC naar 0,5). In de tweede plaats gaat de bouw in het hele land gebukt onder de gevolgen van de crisis. De jaarlijkse bouwvolumes zijn hierdoor in het noorden tot ruim onder 5.000 gedaald.
Renovatie op koers
De energetische renovatie van bestaande woningen ligt goed op koers. Alleen al in Drenthe is de afgelopen jaren sprake van de energetische verbetering van jaarlijks zeker 6.000 woningen. Het werkelijke aantal ligt waarschijnlijk hoger, omdat onbekend is hoeveel particuliere huiseigenaren energiebesparende maatregelen hebben getroffen in hun woning.
Vooral de woningbouwcorporaties hebben een groot aandeel in deze cijfers. Dat is mede te danken aan de "Prestatieafspraken Energie" die zo'n vijf jaar geleden in Drenthe met acht woningcorporaties zijn gemaakt. Op basis van deze afspraken is van 2009 tot en met 2011 het aantal sociale huurwoningen met een groen energielabel (A, B of C) met ongeveer 16.000 toegenomen. Het aantal label F- en G-woningen is gehalveerd en ging van 24 naar 12 %. De energiekosten voor veel bewoners van een sociale huurwoning gingen daardoor omlaag.
Particulieren
Niet alleen woningcorporaties maar ook particuliere eigenaren hebben sinds 2009 kunnen profiteren van het noordelijke "Stimuleringsfonds Energiebesparing Bestaande Bouw" (SEBB), dat voor een deel met geld uit het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO 2007-2013) is meegefinancierd. De vanuit het Stimuleringsfonds ontwikkelde financiële instrumenten hebben een goede uitwerking op de regionale en locale economie. De noordelijke woningcorporaties zijn met hun projecten alleen al goed voor een totaal investeringsbedrag van ongeveer € 80 miljoen, terwijl particuliere woningeigenaren tot nu toe goed waren voor zeker € 12 miljoen aan investeringen. Voor particulieren komen binnenkort nog twee regelingen beschikbaar: een subsidieregeling en een zogeheten ‘duurzaamheidlening'.
Groningen, Fryslân, Drenthe, tientallen gemeenten, woningcorporaties, koepelorganisaties als Bouwend Nederland en Aedes, MKB-ers die opereren onder de vlag van ‘SLIM wonen met energie' én andere partijen willen zich blijven inzetten op het thema "energiebesparing in de gebouwde omgeving". Niet alleen omdat het een bijdrage levert aan klimaatdoelstellingen en lagere woonlasten, maar vooral ook omdat de energiebesparingsmarkt economische kansen biedt. De pijlen zijn daarbij vooral gericht op voortzetting van de ‘vergroening' van bestaande woningvoorraad, zeker nu er veel minder nieuwbouwwoningen worden gebouwd.
Bron: Provincie Drenthe