Het Platform Duurzame Huisvesting presenteert drie nieuwe duurzaamheidsinstrumenten voor de utiliteitsbouw: Greenlease Menukaart, Kieswijzer Duurzaamheidsmaatlatten, Energiekaart Winkels. Met deze drie nieuwe instrumenten wil het platform de verduurzaming binnen de utiliteitsbouw een stimulans geven.
De lancering vond vorige week plaats tijdens het seminar ‘Innovatieve instrumenten bij verduurzaming’ van Platform Duurzame Huisvesting. Het seminar had plaats in het Westravengebouw van Rijkswaterstaat in Utrecht en trok 160 belangstellenden. De kersverse voorzitter Maarten Dansen (manager projecten bij de Dutch Green Building Council) opende het seminar en riep de platformleden op om de komende twee jaar nog intensiever met elkaar samen te werken. Het platform wil een online marktplaats worden, waar de markt haar projectvoorstellen kan indienen en verwezenlijken. Dit moet gaan leiden tot meer aantoonbare duurzame resultaten binnen de utiliteitsbouw.
Kieswijzer Duurzaamheidsmaatlatten
De Kieswijzer Duurzaamheidsmaatlatten werd gepresenteerd door André Derksen van ISSO en zelfstandig adviseur Jerry Neimann. Bram Busscher, bestuurslid Onroerend Goed van de NVDO, werd door Neimann door de Kieswijzer geleid.
Door middel van een aantal gerichte vragen kunnen gebruikers bepalen welke certificeringsmethode het meest geschikt is voor hun projectaanpak. De gebruiker kan kiezen tussen de volgende methoden: het Energielabel, BREEAM-NL Nieuwbouw, BREEAM-NL Bestaande Bouw en Gebruik, GPR-Gebouw of Greencalc+.
Energiekaart Winkels
De Energiekaart Winkels werd ingeleid door Mariëlle Wieman, directeur van NeVaP (Nederlands Vastgoedexploitatie Platform) en Klaas Voet, head technical en facility management bij Corio. Susanne Rolaff, adviseur duurzaamheid bij Search presenteerde de Energiekaart. De Energiekaart Winkels is een coproductie ontwikkeld door Corio en Search.
De Energiekaart Winkels maakt op een overzichtelijke en eenvoudige wijze duidelijk wat het energieverbruik van een winkel is, wat het energielabel is en wat binnen het pand de verantwoordelijkheid is van de eigenaar en de huurder. Met praktische besparingstips kunnen verhuurder en huurder de energieprestatie van de winkel verbeteren.
Klaas Voet: “De Energiekaart Winkels is bedoeld als laagdrempelig instrument om interesse op te wekken bij de eigenaren en gebruikers van winkels”. Frank van Sebille, vastgoedmanager bij retailer Van Haren: “Het mooie aan de Energiekaart is dat het eenvoudig is opgezet. Het is een instrument waar retailers, die snel willen handelen, goed mee uit de voeten kunnen”.
Al eerder berichtte Duurzaam Gebouwd over de Greenlease Menukaart, die is opgesteld in samenwerking met Vastgoedmanagement Nederland en Jones Lang LaSalle. De menukaart is een online tool om eigenaren en huurders te stimuleren om afspraken over duurzaam gebruik en beheer in de huurbepalingen vast te leggen.
Bron: Platform Duurzame Huisvesting