Ook brancheorganisaties in de bouw reageren - net als gisteren de Duurzaam Gebouwd Experts - positief op het Woonakkoord tussen het kabinet en de meerderheid in de Tweede Kamer. Milieuorganisatie Natuur & Milieu vindt vooral het Energiebesparingsfonds “te vrijblijvend.”
“Van alle maatregelen zal de bouw meteen flink baat hebben bij de btw-verlaging. Dat levert veel banen op, de bewezen positieve effecten daarvan kennen we al uit 2010 – 2011. Daarom pleitten we al voor verlaging vanaf de verkiezingen”, aldus Elco Brinkman, scheidend voorzitter van Bouwend Nederland. “Verder zien we dat het akkoord veel duidelijkheid geeft voor veel huiseigenaren en starters. Daardoor kunnen ze weer investeren en dát is heel hard nodig nu de werkloosheid in de bouw naar 30 procent stijgt. Vooral het energiezuinig maken van je huis wordt nu nog aantrekkelijker. Heel goed dat daar nu alsnog een fonds voor komt.”
Gunstig tarief lenen
Dat vindt voorzitter Titia Siertsema van UNETO-VNI ook: het Nationaal Fonds voor Energiebesparing biedt de installatiebranche flinke kansen. “Dankzij dit fonds kunnen consumenten straks tegen een gunstig tarief geld lenen om hun energierekening omlaag te brengen, bijvoorbeeld door zelf energie op te wekken met zonnepanelen. Dat gaat de installatiebranche veel werk opleveren en dat is hard nodig in deze tijd. Daarom bepleit UNETO-VNI al sinds afgelopen jaar dat dit fonds er moet komen.”
De verlaging voor een jaar van het btw-tarief voor onderhouds- en renovatiewerkzaamheden van 21 naar 6% is volgens UNETO-VNI ook goed nieuws. Siertsema: : Een groot deel van onze leden werkt voor consumenten. Voor hen wordt het gunstiger om te investeren in bijvoorbeeld badkamerrenovatie, ketelvervanging of het levensloopbestendig maken van woningen.” Volgens de voorzitter heeft de eerdere btw-verlaging in 2010 bewezen dat deze maatregel veel werkgelegenheid oplevert.
"Btw-verlaging ook voor nieuwbouw"
De vereniging van projectontwikkelaars NEPROM zou graag willen zien dat de tijdelijke btw-verlaging op woningrenovatie en het energiebesparingsfonds ook voor de nieuwbouw van toepassing wordt verklaard. NEPROM-voorzitter Wienke Bodewes: “De nieuwbouw van woningen is essentieel voor het aanjagen van de woningmarkt en voor het bevorderen van innovaties in energiebesparing. Door de financiële middelen ook daar in te zetten snijdt het mes aan vele kanten. Dat geldt zowel voor de koop- als voor de huurmarkt!”
Ook FOSAG-NOA, de brancheorganisaties in de onderhouds- en afbouwsectoren, is positief over de hernieuwde invoering van een tijdelijke lage btw. Zij gaan ervan uit dat werkzaamheden als vloerenleggen, terrazzo en plafond- en wandwerkzaamheden bij woonhuizen ouder dan twee jaar onder het lage tarief gaan vallen. Daarbij rekenen zij er ook op dat het plaatsen van hoog rendementsglas onder het lage tarief valt.
Maar FOSAG-NOA blijft bezorgd over de investeringskracht van de woningcorporaties. “Talloze FOSAG-NOA bedrijven zijn geconfronteerd met uitgesteld of zelfs geannuleerde onderhouds-, nieuwbouw- en renovatieprojecten. Dit is een rechtstreeks gevolg van de verhuurdersheffing. In het woonakkoord is de totale opbrengst van de verhuurdersheffing teruggebracht van 2 miljard euro in 2017 tot nog altijd 1,75 miljard euro in 2017. Wij waarschuwen dat dit bedrag wel op te brengen moet zijn en dat dit niet ten koste van onderhoud, renovatie en investeringen in nieuwbouw mag gaan.”
Verplicht naar zeker B-label
Bij milieuorganisatie Natuur & Milieu wordt het energiebesparingsfonds als “een mooie doorbraak, maar te vrijblijvend” ervaren. De 150 miljoen euro, die het kabinet nu investeert in energiebesparing, leidt alleen tot miljarden extra omzet voor de bouw als woningcorporaties verplicht worden hun huizen op minimaal B-energielabel te brengen, vindt Natuur & Milieu “Een verplicht label levert duizenden banen in de bouw op en leidt tot een lagere energierekening waarmee de hogere huur goed kan worden gecompenseerd. Het vermeerdert bovendien de waarde van het bezit van corporaties. Zonder deze verplichte energienorm zullen alleen enkele koplopers onder de corporaties gebruik maken van het energiebesparingsfonds,” zo stelt Ron Wit van Natuur & Milieu als reactie op het gesloten akkoord.
Ook de huurverhoging kan volgens Natuur & Milieu slimmer worden ingezet. “Een huurverhoging zoals voorgesteld door het kabinet is voor veel huurders pas verteerbaar als daar iets tegenover staat. Juist mensen in corporatiewoningen met lagere inkomens zijn een steeds groter deel van hun inkomen kwijt aan de stijgende energierekening. 50% van de huishoudens in de slecht geïsoleerde woningen (G-label) verdient minder dan een modaal inkomen. Een koude maand kost zo €60 extra aan verwarming”, aldus de milieuorganisatie.