Stichting W/E adviseurs duurzaam bouwen
Met de invulling van de Milieuparagraaf in het Bouwbesluit per 1 januari 2013 en de wijzigingen in de Energieprestatie-regels ontstaan nieuwe uitdagingen voor gemeentelijke bouwplantoetsers, vergunningsverleners en handhavers. Het gros van deze beroepsgroep is hier nauwelijks of niet op voorbereid.
Deze constatering is voor de Vereniging Bouw- & Woningtoezicht Nederland (Vereniging BWT NL) reden om actie te ondernemen. De vereniging – die zich het bevorderen van de kwaliteit van het bouw- en woningtoezicht in Nederland ten doel heeft gesteld – zal zijn leden concrete scholingsmogelijkheden bieden, die deze kennisachterstand voorkomt of oplost.
Aangewezen partij
In 2007 deed Vereniging BWT Nederland in samenwerking met W/E adviseurs en achttien gemeenten de aanbeveling aan de toenmalige minister (WWI) voor invulling van de Milieuparagraaf van het Bouwbesluit. Nu dit zes jaar later een feit is, ziet Vereniging BWT NL wederom W/E adviseurs als aangewezen partij om kennis omtrent de Milieuprestatieberekening over te dragen, ditmaal aan de gemeentelijke toetsers en handhavers.
Cursus
W/E adviseurs verzorgt een intensieve eendaagse in-company cursus voor gemeentelijke bouwplantoetsers, vergunningsverleners en handhavers waarin achtergronden, richtlijnen en tips worden gegeven om de toetsing van de energie- en milieuprestatie in te passen in de werkwijze van de gemeente. In de cursus leren deelnemers berekeningen te interpreteren voor toetsing op niveau 2: steekproefsgewijze controle van gegevens met visuele toets van de berekening en tekening en controle van uitgangspunten. Deelnemers krijgen inzicht in de bepalingsmethoden, de software én informatie over het toetsen en de handhaving in de praktijk.
Belang kennisontwikkeling
Naast het scholen van toetsers en handhavers is het voorbereid zijn op de nieuwe duurzaamheidsregels in het Bouwbesluit ook van belang voor bestuurders en raadsleden van gemeenten. Vooralsnog worden geen prestatie-eisen gesteld aan de Milieuprestatie van gebouwen, echter deze zijn in toekomst zeker te verwachten. De nieuwe regelgeving biedt nu al kansen voor het milieubeleid op thema’s als CO2-uitstoot, uitputting van grondstoffen en emissies van schadelijke stoffen door bouwmaterialen. Bovendien kunnen gemeenten in het kader van duurzaam inkopen prestatie-eisen stellen bij de aanbesteding van gemeentelijk vastgoed, zoals kantoren, scholen, multifunctionele- en sportaccommodaties.