Nieuwe  WTW radiator regelt ventilatie

Op de Bouwbeurs 2013 presenteert Secoia het nieuwste prototype radiator met ingebouwde WTW functie, geschikt voor zeer lage watertemperaturen.

De radiator verenigt de technologieën van Jaga en ClimaRad. Hij controleert en regelt het comfort en de kwaliteit van de binnenlucht voor 100%, met maximale energiebesparing en energie-efficiëntie.

Zes functies
De twee technologieën zijn een Jaga warmtewisselaar – geschikt voor zeer lage watertemperaturen – en een ClimaRad decentrale WTW unit voor ventilatie. De technologieën komen samen in een speciaal ontworpen Jaga design omkasting. De nieuwe radiator heeft zes functies: verwarmen, ventileren, binnenluchtkwaliteit regelen, buitenlucht filtreren, lokale warmteterugwinning (WTW) en nachtkoeling. De leverancier ziet met name kansen in de renovatiemarkt. Op de Bouwbeurs is het prototype te zien.

Uitstekende afstemming vereist
Verwarming en ventilatie worden nog vaak als twee verschillende systemen gezien, terwijl ze alles met elkaar te maken hebben. Goed geïsoleerde en luchtdichte woningen vereisen een uitstekende afstemming tussen energiezuinige ventilatie en verwarming voor optimale luchtvochtigheid, zonder vervuiling, stof en huisstofmijten. De radiator controleert en regelt het comfort en de kwaliteit van de binnenlucht voor 100%. Een luchtvochtigheidsensor detecteert te hoge luchtvochtigheid en reduceert deze met behulp van ventilatie. Dat voorkomt aandoeningen aan de luchtwegen, waarvan steeds meer mensen last hebben.

Energiebesparing
Ook maximale energiebesparing en energie-efficiëntie zijn voordelen van de synergie in technologie. De nieuwe radiator van Secoia is snel op temperatuur dankzij de hightech aluminium warmtewisselaar die de warmte direct afgeeft aan de ruimte. De radiator kan dus later aan en hoeft minder lang op te warmen. Hij maakt gebruik van een tegenstroom lucht/lucht warmtewisselaar, waarmee warmte aan de afvoerlucht wordt onttrokken voordat deze uit de woning is. De warmte wordt vervolgens overgedragen aan de binnenkomende verse buitenlucht. Dat bespaart een aanzienlijke hoeveelheid energie en is uiterst comfortabel. Het voorkomt tevens koude luchtstromen als gevolg van ventilatie.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Links