Sturing op energierendement WKO mogelijk

Onderzoek wijst uit dat met bodemenergiesystemen (WKO) in de praktijk vaak minder energie besparen dan mag worden verwacht. Installaties zijn, door het gebrek aan kennis over het systeem, niet optimaal ingeregeld, waardoor het rendement te laag is. Eindgebruikers zijn bovendien veelal onvoldoende op de hoogte van het energierendement van hun bodemenergiesysteem of van het rendement dat ze mogen verwachten.

Dit blijkt uit het project ‘WKO, waar voor je geld!’ dat de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied – voorheen Dienst Milieu en Bouwtoezicht Amsterdam – onlangs heeft afgerond en heeft vastgelegd in het rapport Energierendement bodemenergiesysteem; Wet milieubeheer, artikel “WKO, waar voor je geld!”. Bodemenergiesystemen functioneren in de praktijk door gebrek aan kennis van het systeem veelal onvoldoende waardoor de (meer)investering voor een bodemenergiesysteem niet wordt terugverdiend. Eindgebruikers worden door tegenvallende resultaten in de exploitatiefase geconfronteerd met extra investeringen voor aanvullend onderzoek of maatregelen.

Zekerheid voor eindgebruiker
Een belangrijke conclusie van het project is dat er vaak een groot verschil zit tussen het berekende en het daadwerkelijke energierendement van bodemenergiesystemen. De Wet Milieubeheer stelt eisen aan het doelmatig gebruik van energie. De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied heeft op uitnodiging van het Ministerie van I&M een concept wetsartikel opgesteld waarin het beheer en de monitoring van een bodemenergiesysteem wordt geregeld. Dit wetsartikel biedt de eindgebruiker de zekerheid dat het berekende energierendement van het gerealiseerde bodemenergiesysteem wordt waargemaakt. De eindgebruiker krijgt bovendien de mogelijkheid hierop te sturen.

Input uit seminar
Input voor de formulering van het artikel vormden onder meer een seminar dat in samenwerking met Unica en onder voorzitterschap van het Ministerie van I&M is georganiseerd en reacties van stakeholders zoals Bodemenergie.nl op het concept artikel. Borging van het energierendement van deze techniek draagt bij aan de transitie naar duurzame warmte en koude.

NZKG
De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (NZKG) draagt zorg voor een goede uitvoering van wet- en regelgeving om een veilige en gezonde leefomgeving te waarborgen. Op een gelijke wijze voor de Noordzeekanaal- en Schipholregio. De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied is een samenwerkingsverband van de Provincie Noord-Holland en de gemeenten Aalsmeer, Amstelveen, Amsterdam, Diemen, Haarlemmermeer, Ouder-Amstel, Uithoorn en Zaanstad.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Links