Maarten Epema nieuwe expert bij Duurzaam Gebouwd

Het doet ons deugd u te kunnen melden dat Maarten Epema per direct is toegetreden als expert tot het Kennisplatform Duurzaam Gebouwd.

Maarten Epema (1972) studeerde in Groningen Bestuurskunde met milieuspecialisatie. Kenmerkend voor hem is een grote betrokkenheid om te komen tot resultaten van menselijk denken en doen die meer ‘compatible’ zijn met de mogelijkheden en beperkingen van onze aardbol. Daarbij is hij de laatste jaren geïnspireerd geraakt door en actief bezig met de uitgangspunten van biomimicry: wat kunnen we leren van de duurzame oplossingen die de natuur in 3,8 miljard jaar evolutie al voor veel ontwerpopgaves heeft ontwikkeld? In samenwerking met de Stichting BiomimicryNL en andere partners heeft hij mede vorm gegeven aan de Greendeal Biomimicry die in 2012 met het ministerie van ELI werd gesloten.

Tijdens de zeven jaar die hij aan Hogeschool Windesheim in Zwolle verbonden was deed hij ruime ervaring op in huisvesting en facilitair management. Als facilitair manager en huisvestingsadviseur zette hij zich onder andere in voor verduurzamen van de bedrijfsvoering: bijvoorbeeld door het (meetbaar) verduurzamen van het nieuwbouwprogramma en het opzetten van energiezorg, duurzaam inkopen en duurzame catering. Na Windesheim was hij twee jaar verantwoordelijk voor het inrichting- en verhuizingproces en de facilitaire dienstverlening van de twaalf locaties van ROC Deltion College naar een nieuwe campus. Na dit project besloot hij duurzame ontwikkeling tot de kern van zijn werk te maken en is hij in 2009 in dienst getreden bij draaijer+partners, adviseurs en managers voor gebruik, gebouw en gebied. Hier heeft hij het programma voor duurzame innovatie opgezet en is hij als senior adviseur duurzame innovatie actief (geweest) in projecten als De Watercampus Leeuwarden, het nieuwe hoofdkantoor van Triodos en Dierenpark Emmen. Daarnaast is hij in de rol van projectleider Gebouwde Omgeving actief bij duurzaam ondernemers platform De Groene Zaak.

Deel dit artikel

permalink