Wat leert de ‘Monitor Duurzaam Nederland’ en hoe kan Nederland werken aan duurzame groei? Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), het Centraal Planbureau (CPB), het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP), het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het ministerie van Infrastructuur en Milieu (IenM) organiseren hierover op dinsdag 5 februari 2013 een symposium.
Vragen die tijdens het symposium centraal staan zijn:
- Hoe kan Nederland werken aan duurzame groei en hoe meet je dat?
- Langs welke wegen kunnen de grote duurzaamheidsproblemen worden opgelost?
- Wat kunnen we daarbij leren van de Monitor Duurzaam Nederland 2011, een publicatie van het CBS, PBL, SCP en CPB.
Doel, methode en inhoud Monitor
De middag begint met een inleiding van Hanneke Imbens (hoofddirecteur Economie, Bedrijven en Nationale Rekeningen van het CBS) over het doel, de methode en inhoud van de Monitor Duurzaam Nederland 2011. Omdat we inmiddels een jaar verder zijn en er in dat jaar veel is gebeurd, volgt daarna een update van de resultaten en worden de internationale ontwikkelingen rond het meten van duurzame ontwikkeling en de rol van het CBS daarbij geschetst.
Ontwikkelingen bij bedrijfsleven
Daarna zal Yvo de Boer (adviseur Klimaatverandering en Duurzaamheid bij KPMG) een presentatie houden over de ontwikkelingen bij het bedrijfsleven rond ‘green accounting’ en duurzame businessmodellen.
Wijze van sturing aanpak
Vervolgens zal Maarten Hajer (directeur PBL) een presentatie houden over de beste wijze van sturing voor de aanpak van de grote duurzaamheidsproblemen: via coördinatie of concurrentie?
Relatie handel, economische groei en milieu
Tot slot zal George Gelauff (onderdirecteur CPB) een presentatie houden over de relatie tussen internationale handel, economische groei en milieu. Na een pauze wordt tijdens drie workshops dieper ingegaan op elk van de thema’s.
Het symposium is bedoeld voor vertegenwoordigers van beleid, politiek, bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties en decentrale overheden.
Datum: Dinsdag 5 februari 2013
Tijd: 13.30 – 18.00 uur
Locatie: CBS-kantoor, Henri Faasdreef 312, Den Haag
Aanmelden kan tot uiterlijk 25 januari via de website van het CBS.
De toegang is gratis, maar het aantal plaatsen is beperkt.