Het Duurzaam Gebouwd Congres was nog niet eens begonnen en mij werd al gevraagd om een verslag te schrijven over het Duurzaam Gebouwd Congres van 15 november, deze kans greep ik natuurlijk meteen!
Ik zal mezelf even voorstellen. Mijn naam is Riza Schakel en ik ben studente aan Avans Hogeschool te ’s-Hertogenbosch. Ik zit in het tweede jaar en loop momenteel stage op een bouwplaats te Woudrichem, bij bouwbedrijf van Schijndel uit Geffen. Voor school moet ik een aantal vrije studie-uren volmaken aan bouwbeurzen, congressen of iets anders relevants met de bouw.
Leerzaam
Hierop kwam de vader van mijn klasgenootje met een voorstel om samen naar het Duurzaam Gebouwd Congres te gaan. Hier kon ik natuurlijk geen nee tegen zeggen, niet alleen vanwege de hoge prijs van de kaartjes maar ook omdat dit weer een leerzame gelegenheid was voor mij.
Nu beginnen!
De dag begon met een aantal lezingen over duurzaam bouwen, het was het eerste congres dat ik bezocht en wist niet echt wat me te wachten stond. Maar wilde het graag meemaken, zodat ik wist hoe het er op een bouwcongres aan toegaat.
De tweede spreker, Andy van den Dobbelsteen, gaf een erg interessante toespraak. Hij had over dat we nu al moeten beginnen met duurzaam bouwen, in plaats van de fossiele brandstoffen bijna uit te putten om dan pas de duurzame installaties te bouwen. Dan zijn we al te laat. Want welke brandstoffen gebruiken we daar dan voor?
Het leuke was dat ik ook dingen terugzag die ik op school in één van mijn projecten heb geleerd en toegepast; zo weet je zelf ook dat je ook echt iets aan het leren bent!
Workshops toegepast
Na de lezingen heb ik twee workshops gevolgd. De eerste workshop ging over energiebesparing: het begint bij de mens; het begint bij jou; jij als energieconsument. Hier ging het over een kastje dat het energiegebruik bijhoudt en laat zien hoe duurzaam jij je energie gebruikt. Deze workshop was erg interessant; hierdoor ben ik thuis gelijk dingen anders gaan zoals tegen mijn ouders gezegd dat ze de kachel niet iedere nacht zo laag terug moeten zetten en de stekkers uit het stopcontact gaan halen als je ze niet gebruikt. Want onbewust gebruik je op die manier toch veel onnodige energie.
De tweede workshop waar ik heen ging betrof de functionele kozijnen in passiefhuizen. Hier vertelde Adriaan Hakkert van VEKA over een duurzaam kozijn dat goed kan worden gebruikt in passiefhuizen. Hij vertelde ook over een project waar zij deze kozijnen hebben toegepast. Hierdoor moest ik denken aan de dingen die ik op school had geleerd; dat je de juiste kozijnen moet gebruiken en de juiste hoeveelheid glas op een noord- of zuidgevel. Dit allemaal om minder energie te kunnen gebruiken.
‘Grappige toespraak’
De laatste spreker, Hans de Jonge, was voor mij het meest interessant. Na een lange dag even een ‘grappige toespraak’. Hij was een erg goede presentator en kon alles goed en op een leuke wijze brengen waardoor ik werd meegetrokken in zijn verhaal.
Aan het denken gezet
Het was een leerzame en interessante dag. Ik had zoals ik al vertelde nog nooit een congres meegemaakt en wilde dit daarom graag meemaken omdat ik later in mijn carrière ook naar beurzen en congressen zou moeten gaan, heb ik nu alvast een voorproefje gehad.
Dit congres heeft mij wel aan het denken gezet, want ik als student hoor natuurlijk bij de toekomstige werknemers in de bouw. Wij zijn tenslotte degenen die moeten beginnen met duurzaam te leren bouwen!
Tekst: Riza Schakel