Gyvlon BV
Wij zijn verheugd u te kunnen melden dat Gyvlon onlangs partner is geworden van het Kennisplatform Duurzaam Gebouwd.
Een kort interview met Diederik Bal, Commercieel Directeur Gyvlon BV.
Wat doet uw bedrijf?
Bal: “Al meer dan 25 jaar produceert en levert Gyvlon anhydriet (hoogwaardig gips) als bindmiddel voor de arbeidsvriendelijke anhydriet gietdekvloer. Van ontwerp tot en met de verwerking op de bouwplaats zijn wij nauw betrokken op het gebied van techniek, ergonomie en duurzaamheid.”
Waarin vertaalt zich dat in duurzaamheid?
“Voor Gyvlon is duurzaamheid, sinds de oprichting in 1987, de rode draad in haar ontwikkeling. Hierin is niet alleen het product maar in toenemende mate de mens als verwerker één van de belangrijkste pijlers. Gyvlon anhydriet bindmiddel wordt voor 98% vervaardigd door het zinvol hergebruik van industriële reststoffen en gerecycleerde materialen. In vergelijk met andere bindmiddelen heeft anhydriet een zeer lage CO2-waarde en wordt de natuur gespaard van verdere afgravingen. Maar vooral de mens / verwerker staat centraal met het terugdringen van zware lichamelijke belasting, zoals dat bij zandcement smeervloeren het geval is. Meer dan terecht stelt het Ministerie van SZW de (anhydriet) gietvloer sinds 2011 als referentie en als dé oplossing voor een verantwoord uitgevoerde dekvloer. Bij ‘Duurzaamheid’ staat uiteindelijk de mens centraal. Als Bouwend Nederland ‘Duurzaamheid’ serieus neemt, zal ook ‘mens en ergonomie’ hierin een prominente plaats moeten innemen.”
Hoe luidt de missie van het bedrijf?
“Met onze producten bieden wij oplossingen voor de noodzakelijke verduurzaming van dekvloeren, waar techniek, mens en product centraal staan. Gyvlon is dan ook nauw betrokken in het totale vloerenproces met de overtuiging de ommekeer van de dekvloer mogelijk te maken naar een gezonde duurzame balans tussen technische, economische en sociale waarden. Oftewel: ‘Gieten, juist nu!’”
Naar welke duurzame producten en / of diensten die u levert is de vraag vanuit markt het grootst?
“Dit is natuurlijk het anhydriet bindmiddel als wezenlijk onderdeel van de gietdekvloer. Maar vooral naar architecten en aannemers hebben wij een hoge servicegraad. Door de verschuiving van het arbeidsintensieve smeren naar het gieten van dekvloeren zijn wij in toenemende mate actief met de ondersteuning bij het juiste dekvloerontwerp. Al worden de grootste projecten momenteel met anhydriet gietvloeren uitgevoerd, er is nog veel te winnen aan bekendheid en mogelijkheden bij voorschrijvend Nederland.”
Welk door u uitgevoerd project is het meest duurzaam en waaruit blijkt dat?
“Ieder project heeft zo z’n mooie en specifieke oplossingen, maar in het afgelopen jaar is de renovatie van het Justuskwartier te Rotterdam wel één van de mooiste. In deze karakteristieke wijk zijn de oude vloeren gerenoveerd met een zeer doordacht vloersysteem, in samenwerking met vloerverwarmingsleverancier WTH. De eis dat het Justuskwartier klimaatneutraal moest worden gebouwd, werd mede bereikt dankzij een samen ontwikkeld vloersysteem (zie ook de beschrijving in het oktobernummer van Duurzaam Gebouwd).”
Voor welke duurzame oplossing is hier door uw bedrijf gekozen en waarom?
“Een vloer met een zeer laag eigen gewicht, dus weinig materiaal, levert een snelle opwarming met een minimum aan energie. Met de extreem lage systeemtemperatuur heeft deze oplossing in hoge mate bijgedragen aan de gestelde eisen op het gebied van energiebeheersing en contactgeluidisolatie die op dit project van toepassing waren. Daarnaast heeft de anhydrietvloer natuurlijk nog zijn eigen duurzame voordelen.”
Wat is de reden dat uw bedrijf partner is geworden van Duurzaam Gebouwd?
“Ons product hoort hier gewoon thuis! Er valt nog heel veel duurzame winst te behalen als het gaat om de dekvloer. Met ons lidmaatschap willen wij vooral dit segment juist hier onder de aandacht brengen. De dekvloer is veel meer dan het – veelal ondergeschoven – lijntje van 5 cm. Met de toegepaste materialen en verwerkingsmethoden zijn grote duurzame sprongen mogelijk met de anhydriet gietvloer. Het is uiterst interessant om met dit kennisplatform de dekvloer op de groene kaart te zetten.”
Welke ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid verwacht u de komende jaren?
“Ik denk dat duurzaamheid zich ook meer bezig zal houden met ‘mens en arbeidsbelasting’. We zien dat ook de overheid zich in toenemende mate het belang hiervan inziet. En laten we wel zijn, de mens (bouwvakker) is zeker ons meest duurzame goed in de bouw. In de toekomst zullen we langer door moeten werken en juist in de bouw zit daar de pijn. Gaat het om de dekvloer, dan weten we nu dat de anhydriet gietvloer dé duurzame oplossing is als vervanging van de traditionele zandcement-smeervloer.”