UNETO-VNI
Installateursvereniging UNETO-VNI vindt dat de Tweede Kamer met het afwijzen van een verplicht energielabel een grote kans onbenut laat om de energierekening van miljoenen Nederlanders omlaag te brengen en de CO2-uitstoot van woningen in ons land fors te reduceren.
Volgens de brancheorganisatie ligt de nadruk ten onrechte vooral op de kosten van het label. Die kosten zijn volgens UNETO-VNI echter relatief laag, en kunnen met het nemen van een paar eenvoudige energiebesparende maatregelen vaak al binnen een aantal maanden worden terugverdiend.
“Inzichtelijk”
Volgens voorman Marcel Engels van UNETO-VNI hebben kopers het recht om te weten wat de energieprestatie van een woning is, zodat zij maatregelen kunnen nemen om de stijgende energiekosten te beheersen. Engels: “Het energielabel maakt het energieverbruik inzichtelijk, je weet meteen waar je aan toe bent.”
Kosten vs. baten
De voorzitter van de installateursvereniging betreurt het dat de discussie rond het energielabel zich toespitst op de kosten en de baten nauwelijks aan de orde komen. Engels: “De kosten van het afgeven van een energielabel zijn minimaal als je die vergelijkt met de besparing dankzij een lagere energierekening. Bovendien is er nog een ander voordeel: woningen met een energielabel worden sneller verkocht en brengen meer op dan woningen zonder label.”
Positief effect
Volgens Engels is de discussie met het besluit van de Tweede Kamer niet terug bij af: “Alle partijen vinden dat het label een positief effect heeft op het energiebewustzijn van consumenten. De Tweede Kamer heeft de minister nu gevraagd om na te gaan of er minder zware sancties mogelijk zijn. Het principe van het label blijft echter recht overeind.”
Stimulans
UNETO-VNI ziet het energielabel als een belangrijk instrument om de gebouwde omgeving energiezuiniger te maken en economische activiteit te stimuleren. “Invoering van het label kan veel hoogwaardige werkgelegenheid opleveren in de groene economie. Daar profiteren we op termijn allemaal van”, aldus Engels.