Groenste dakbedekking

Icopal, fabrikant van producten voor de bescherming en afdichting van bouwconstructies, heeft vorige maand van het Nederlands Instituut voor Bouwbiologie en Ecologie (NIBE) een vernieuwd certificaat voor duurzaam bouwen (DUBOkeur) gekregen voor het product Icopal Universal.

In de categorie dakbedekkingsproducten voor platte daken, is Icopal Universal daarmee nu het milieuvriendelijkst.

Hoe lager, hoe beter
Om een DUBO-certificaat te krijgen, moet een product aan strenge eisen voldoen. Het NIBE test producten door de levenscyclusanalyse er op los te laten, kortweg LCA. Maar liefst zeventien milieuaspecten, zoals broeikaseffect (global warming), verzuring en geluidshinder zijn tijdens alle stadia van productie en gebruik onder de loep genomen. Per aspect berekent het NIBE wat de kosten in euro’s zijn die het product aan ‘milieuschade’ veroorzaakt. Uiteindelijk komt er één getal (bedrag) uitrollen per vierkante meter product. En dat betekent: hoe lager het getal, hoe beter het product is voor het milieu. Het NIBE brengt dat tot uiting in het type certificaat. Icopal Universal had al een DUBOkeur, nu heeft het ook het hoogst haalbare certificaat. Met als resultaat een eerste vermelding in een lijst van dakbedekkingsproducten in uitingen van het NIBE, zoals het Basiswerk Milieuclassificaties Bouwproducten Tabellenboek.

Kleinere drukverdelers
Volgens NIBE-directeur Michiel Haas is de hoge score van Icopal Universal relatief eenvoudig te verklaren. “Het product is onder andere een dakmembraan dat minder snel scheurt. Hierdoor konden de drukverdelers kleiner worden. Die brengen de milieubelasting fors omlaag.” Normaal gesproken zorgen drukverdelers voor 25 procent van de milieubelasting, bij Icopal Universal is dat 8 procent. Icopal Universal zit nu in de hoogste klasse 1A. Haas: “De normen zijn gerelateerd aan de beste en dat is nu Icopal Universal. Dat betekent ook dat hierdoor sommige producten op de wip komen te zitten of zelfs van de lijst afgaan. Het is het leuke van ons systeem: bedrijven worden gestimuleerd om minder milieubelastende producten te maken.”

Recyclebaar
Icopal Universal bestaat uit een POCB-compound (Polyolefine Copolymerisaat Bitumen) versterkt met glasvezel en polyester. Het resultaat is niet alleen een ijzersterk, flexibel en weersbestendig éénlaags dakbedekkingsysteem met een lage massa; het is na de lange verwachte levensduur van dertig jaar ook nog eens recyclebaar. Bij een LCA wordt ook verder gekeken dan het product zelf. Zo woog ook mee dat Icopal groene stroom gebruikt en de productie-installaties goed heeft geïsoleerd.

Nóg beter
Het nieuwe DUBO-certificaat is twee jaar geldig. Om vervolgens weer een certificaat te krijgen, zal het NIBE Icopal opnieuw keuren. Ook al zit Icopal Universal in de hoogste klasse, het kan niet op haar lauweren rusten. Haas: “Het kan altijd nóg beter. Of verbeteringen nodig zijn voor opnieuw een klasse 1A-waardering? Dat zal afhangen van de concurrentie.”

Deel dit artikel

permalink

 

 

Links