Energielabelposters 's-Hertogenbosch

Jo Daemen, manager Utiliteitsbouw bij Agentschap NL, overhandigde op 21 september jl. twee energielabelposters voor ingrijpend verduurzaamde gebouwen in ’s-Hertogenbosch.

De uitreiking vond plaats tijdens de Dutch Green Building Week, waarin vele duurzame en bijzondere gebouwen centraal staan. Om de Bossche aanpak te presenteren organiseerde de gemeente ’s-Hertogenbosch op 21 september, samen met Agentschap NL, een seminar over het Verduurzamen van gemeentelijk vastgoed, waar bijna honderd geïnteresseerden op afkwamen.

 

Verkadefabriek en veilinghuis
Jan van der Putten, directeur van de Verkadefabriek, ontving een energielabelposter voor de renovatie van de fabriek tot een bruisend cultuurgebouw. Het gebouw werd in 2007 verduurzaamd van energielabel G naar A+. Wethouder Milieu en Duurzaamheid Ruud Schouten nam een energielabelposter in ontvangst voor de in 2011 verduurzaamde voormalige militaire manege: dit gebouw, nu in gebruik als veilinghuis, ging van label G naar A.

“Agentschap NL wil namens het rijk de gemeente complimenteren met deze goede voorbeelden”, aldus Daemen. “De posters worden uitgereikt om de aandacht te vestigen op gebouwen waar die vergaand zijn verduurzaamd en om de initiatiefnemers in het zonnetje te zetten. Maar ook als aanmoediging voor de gemeente ‘s-Hertogenbosch om de verduurzamingsaanpak van het gemeentelijk vastgoedvastgoed door te zetten. Een structurele aanpak en bestuurlijk enthousiasme zoals in ’s-Hertogenbosch zijn belangrijk voor een succesvolle aanpak. Goed dat de gemeente ervaringen, succesfactoren en aandachtspunten voor andere gemeenten beschikbaar wil stellen”.

 

Goed voorbeeld
De gemeente wil in 2020 klimaatneutraal zijn en heeft als beleid dat alle gebouwen minimaal label B moeten hebben. Dat betekent dat 160 gebouwen verbeterd gaan worden. Wethouder Schouten: “Dat is een taak voor de nieuwe afdeling Maatschappelijk Vastgoed, die dit jaar is gestart. De gemeente heeft hiervoor een eigen Energiefonds beschikbaar gesteld met een totaal bedrag van 10 miljoen, voor onrendabele investeringen. En de huurders moeten ook een bijdrage betalen: zij krijgen immers een comfortabel gebouw en hebben lagere energielasten.” Dat de aanpak werkt, blijkt ook uit de succesvolle verduurzaming van twaalf scholen in 2011: zes hebben nu label B, zes label A.
Schouten: “Als we als gemeente burgers en bedrijven willen stimuleren om energie te besparen, moeten we natuurlijk ook zelf het goede voorbeeld geven.”

 

Foto: Maarten Donker

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl)

Links