ESCoNetwerk.nl gestart

Op de openingsdag van de Dutch Green Building Week 2012 is ESCoNetwerk.nl van start gegaan met een inaugurele bijeenkomst in de RAI-Amsterdam.

De sessie was zeer goed bezocht, met toehoorders uit de geledingen van de overheid, gebouweigenaren, politiek en bedrijfsleven. Dit geeft aan dat ESCo’s in een toenemende in de belangstelling staan.

 

Prestatiecontract
ESCo’s of voluit Energy Service Companies zijn bedrijven die de aanleg en het onderhoud en beheer van klimaatinstallaties van gebouwen overnemen. Zij leveren een gegarandeerde energiebesparing op basis van een prestatiecontract.
Uit recente onderzoeken blijkt dat de ontwikkeling van ESCo-dienstverlening in Nederland achterblijft ten opzichte van landen om ons heen. De oorzaken hiervan zijn divers van aard en zijn samen te brengen onder de noemers onbekendheid, wantrouwen, ervaren complexiteit en financiering.

Wegnemen marktbelemmeringen
Dienstverlening van ESCoNetwerk.nl is er op gericht deze weg te nemen. Met als doel het realiseren van een substantieel grotere markt voor ESCo-dienstverlening in Nederland.
Om dit te bereiken gaat ESCoNetwerk.nl onder andere de volgende diensten aanbieden: een website met een zoekmachine, projectendatabase en webTV, nieuwsbrieven, seminars en quick scans op locatie. Ook zal er samenwerking worden gezocht met buitenlandse zusterorganisaties voor het uitwisselen van kennis en best practises.

 

Voor wie?
De primaire scope van ESCoNetwerk.nl is om potentiële opdrachtgevers van ESCo’s beter in staat te stellen kennis te vergaren en kansen te bepalen op het gebied van ESCo-dienstverlening. Het netwerk helpt visievormers (zoals directies, RvB's, wethouders) op het gebied van huisvestingstrategieën. Dit zijn onder meer publieke en private beslissers die gebouwen met een significante energie-footprint gebruiken, beheren en / of in eigendom hebben. Hierbij moet worden gedacht aan partijen zoals (de)centrale overheden, fabriekscomplexen, gezondheidszorg, hotels, kantoorgebruikers en eigenaren, onderwijsinstellingen, sportinstellingen / zwembaden en woningcorporaties.

 

Deelnemers
ESCoNetwerk.nl is begonnen met de volgende deelnemers: Strukton, BAM, Dalkia, Eversheds Faasen, Boot Advocaten, ABN AMRO, NIBC, Johnson Controls, OVVIA, BNG, Van Dorp Installaties, Cofely, Deloitte en RebelGroup. Strategische partners van het netwerk zijn Agentschap NL, PPS Netwerk Nederland en PPSsupport.

 

Tijdspad
ESCoNetwerk.nl is nu van start. Tot het eind van het jaar vindt de uitbouw van de website en het opstarten van activiteiten plaats. Vanaf 1 januari 2013 is ESCoNetwertk.nl volledig operationeel.

 

Tekst: Albert Hulshoff

Deel dit artikel

permalink

 

 

Links