De transitie naar duurzame energie vormt de komende jaren een grote uitdaging voor Nederland. Voor Hogeschool Utrecht aanleiding voor het oprichten van een nieuw lectoraat ‘Nieuwe Energie in de Stad’.
De hogeschool wil bijdragen aan kennisontwikkeling en kennisdeling met bedrijven en regionale overheidsorganen op het gebied van energie-efficiency en energietransitie. Dr. Ivo J. Opstelten – de huidige programmaregisseur van het innovatieprogramma Energiesprong, uitgevoerd door Platform 31 – wordt lector van het nieuwe lectoraat. Als boegbeeld van energietransitie in de gebouwde omgeving zal hij vorm gaan geven aan de ambitie van het lectoraat.
Handvatten bieden
Het lectoraat heeft als opdracht om door middel van onderzoek aan onder andere bouw- en ingenieursbedrijven handvatten te bieden bij het meer en meer werken met duurzame energiesystemen in de gebouwde omgeving. Dit is één van de speerpunten van onderzoek van Hogeschool Utrecht (HU). “Het lectoraat zal in het teken staan van verbinding tussen techniek, omgeving en mens”, zegt Ivo Opstelten. “De snelle ontwikkelingen op het gebied van energie-efficiency en energietransitie vereisen niet alleen meer kennis over interactie tussen technische systemen onderling. Het lectoraat gaat daarom ook in op de integratie daarvan in het gebouw, uiteraard in overeenstemming met de wensen en het gedrag van de eindgebruikers.”
Het onderzoek wordt niet alleen benut voor de beroepspraktijk, maar ook in het onderwijs. Opleidingen in de domeinen engineering en gebouwde omgeving zullen gebruik maken van de onderzoeksresultaten en deze incorporeren in het onderwijs. Zo levert de HU in de toekomst professionals af met ervaring in toepassingsgericht werken met duurzame energie in de gebouwde omgeving.
Over de lector
Momenteel is Ivo Opstelten programmaregisseur bij Platform 31 en medeverantwoordelijk voor de uitvoering van het innovatieprogramma Energiesprong Gebouwde Omgeving, in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Energiesprong is een aanjager van aanbod van en vraag naar energieambitieuze gebouwen. Het programma selecteert en begeleidt ambitieuze bouw- en renovatieprojecten en werkt met koplopers in de markt om energieambities op grote schaal toegepast te krijgen. Verder legt hij zich sinds 2000 toe op praktijkvraagstukken die verband houden met energie in de gebouwde omgeving. Als co-auteur heeft hij bijgedragen aan de totstandkoming van de Dutch Innovation Agenda, waarin uitgebreid wordt ingegaan op energietransitie in de gebouwde omgeving. Hij zal zijn lectorschap uitoefenen naast zijn huidige functie.
Over Hogeschool Utrecht
Hogeschool Utrecht (HU) is een kennisorganisatie die door hoogwaardig onderwijs en onderzoek werkt aan innovatie en professionalisering van de beroepspraktijk en de ontwikkeling van talent. De circa 50 lectoren zijn de vaandeldragers van het praktijkgericht onderzoek van de HU. Zij werken met elkaar binnen zes kenniscentra, elk verbonden aan een van de faculteiten van de HU. De lectoren formuleren hun onderzoeksprogramma’s in dialoog met de beroepspraktijk en werken nauw samen met andere onderzoekers, studenten en docenten. De voor de regio Utrecht belangrijke terreinen als Zorg & Technologie, Creatieve Industrie, Duurzaamheid en Werken en leren in de Wijk zijn door de HU onderscheiden als speerpunten van onderzoek.