De introductie van het Energielabel Nieuwbouw werkt alleen, als de bouwprofessionals hier tijdig kennis van nemen, ermee aan de gang gaan, er ervaring mee opdoen en het probleemloos in hun dagelijkse bouwpraktijk opnemen. Reden om de introductie met een half jaar uit te stellen.
De vijf partijen van het zogeheten Lente-akkoord – Bouwend Nederland, Aedes, NEPROM, de NVB en het ministerie van Binnenlandse Zaken – willen zodoende de komende maanden benutten om meer ervaring op te doen met de oplevertoets. De opgedane kennis gaan zij beschikbaar stellen aan bouwbedrijven en ontwikkelaars.
Verdeelde Kamer
De introductie van het energielabel voor nieuwbouw wordt uitgesteld, omdat de Tweede Kamer verdeeld is over de exacte uitwerking van het wetsvoorstel Kenbaarheid Energieprestaties Gebouwen. De wet is weliswaar al wel besproken maar nog niet aangenomen.
Voor bestaande huizen en gebouwen moet het label al vanaf 2008 kunnen worden getoond. Over de sancties is echter nog discussie in de Kamer – één van de redenen voor de vertraging – waardoor nu een half jaar extra ervaring kan worden opgedaan.
Het uitstel geeft bouwers tijd om aan de nieuwe regels te voldoen. De komende periode wordt de opleveringstoets door de vijf partijen van het Lente-akkoord getest, waarmee het definitieve Energielabel Nieuwbouw zal worden bepaald.
Ervaringen beste leermeester
Jaap Neeleman, projectleider bij DWA, gaat de komende maanden in opdracht van Agentschap NL het implementatietraject Energielabel Nieuwbouw begeleiden, zo is te lezen op de website van Lente-akkoord: “Het opdoen van ervaringen zal uiteindelijk de beste leermeester zijn. Het feit dat het Energielabel Nieuwbouw niet op 1 januari aanstaande maar op 1 juli 2013 wordt verplicht, geeft de markt wat meer lucht om zich er op voor te bereiden. Er is straks meer tijd om de ervaringen uit dit traject voor het voetlicht te brengen en als leidraad in te zetten voor de nieuwe praktijk.”