Symposium ‘Voorbeelden en ervaringen met bestuurlijke experimenten in Australië en Nederland’

17 september 2012

Hoe kunnen een we een meer duurzame gebouwde omgeving bereiken zonder dat de overheid dwingende regels oplegt? Deze vraag speelt zowel binnen als buiten Nederland. In dit symposium staan vier sprekers stil bij de ervaringen met bestuurlijke experimenten op dit vlak in Australië en Nederland.

Met onze huidige kennis en kunde zijn we in staat om op kosteneffectieve wijze tot een meer duurzame gebouwde omgeving te komen. Toch wordt die kennis en kunde nog onvoldoende ingezet in de breedte. Het wettelijk eisen van een bepaalde mate van duurzaamheid is vaak een moeizaam traject. Met alternatieve en minder dwingende vormen van beleid is wellicht meer succes te bereiken.

 

Experimenteel bestuurlijke programma’s
Tijdens het symposium ‘Voorbeelden en ervaringen met bestuurlijke experimenten in Australië en Nederland’ – dat op maandag 17 september aanstaande plaatsvindt tijdens de Dutch Green Building Week (17 – 21 september 2012) – wordt ingegaan op de ervaringen met alternatieve en ongedwongen vormen van beleid in Nederland en Australië. Hierbij kunt u denken aan nieuwe vormen van financiering voor verduurzaming, competitieve subsidies of publiek-private leertrajecten.
Onder leiding van Dr.ir. Jeroen van der Heijden presenteren drie Nederlandse programmamanagers ieder een experimenteel bestuurlijk programma en spiegelt de gespreksleider deze met Australische programma’s. Er worden lessen getrokken uit deze experimentele programma’s voor de Nederlandse beleids- en bouwpraktijk, waarbij voldoende ruimte beschikbaar is voor discussie met het publiek.

De programma’s die aan bod komen zijn (onder voorbehoud):


Na afloop van het symposium is er gelegenheid tot napraten onder het genot van een drankje.

 

Locatie: Universiteit van Amsterdam, Oudemanhuispoort 4 – 6
Datum: maandag 17 september 2012
Tijd: 18.00 – 19.30 uur

Deel dit artikel

permalink

 

 

Links