Fakton
Gebiedsontwikkeling na de crisis vraagt om nieuwe vormen van aanpak die gericht zijn op het behalen van duurzaamheidsprestaties.
De vraag dient hierbij als uitgangspunt. De nieuwe manier van werken wordt ‘gebiedsontwikkeling 3.0’ genoemd en is geen blauwdruk. Volgens Donné Slangen – directeur Gebieden en Projecten van het ministerie van Infrastructuur en Milieu, (I&M) – vormen de innovatieve elementen een kansrijke aanvulling op de huidige manier van werken: “De verschillende manieren van gebiedsontwikkeling blijven naast elkaar bestaan, maar dan wel in een integrale aanpak met nieuwe partners en nieuwe verdienmodellen.”
Denk bij nieuwe partners aan beleggers, ‘stroompartijen’ (bedrijven werkzaam in energie, afval, gebiedsmanagement, data, water), corporaties of bijvoorbeeld aan in coöperaties georganiseerde betrokkenen. Bij gebiedsontwikkeling nieuwe stijl krijgt – naast bestaand en tijdelijk gebruik – het beoogde gebruik in de uiteindelijke exploitatiefase expliciet de aandacht.
De handreiking stelt drie samenwerkings- en verdienmodellen voor: energieprestatiecontracten, coöperaties en gebiedsfondsen. Het ministerie van I&M en Fakton zijn nu opzoek naar pilotprojecten om met name het gebiedsfonds verder uit te werken.
Voor meer informatie en het downloaden van de handreiking kunt u hier klikken.