Duurzaam warm water

Op 28 juni presenteerden studenten van De Haagse Hogeschool en studenten van de Cape Peninsula University of Technology in Delft hun bijdrage voor de oplossing van een groot ecologisch probleem: een geiser op zonne-energie in drie varianten.

Hoe stimuleer je in een groei-economie zoals Zuid Afrika de industrie en welvaart, zonder de energieconsumptie te verhogen en de omgeving schade aan te doen. Dit was de vraag waar studenten van de academie voor Technology, Innovation & Society Delft van De Haagse zich binnen de minor Sustainable Innovation and Entrepreneurship zich vanaf 2010 op hebben gestort. Samen met een groep studenten van de Zuid-Afrikaanse universiteit CPUT kwamen zij met een oplossing: project ShuShuShine.

De vernieuwde versie van de ShuShuShine geiser is uniek. Het modulaire ontwerp betekent dat het door de gebruiker zelf gemonteerd kan worden. Het is geheel gemaakt van plastic, en dus minder gevoelig voor vandalisme. En de ShuShuShine is even efficiënt als de meeste concurrenten, maar tegen maar een fractie van de kosten. En dat is nog voor massaproductie start.
Van de drie geambieerde varianten zijn er twee klaar om te worden geïmplementeerd in een gemeenschap: De brons-variant die geschikt is voor de armste wijken en de zilver-variant voor de iets welvarender wijken. Aan de goud-variant voor de middenklasse wordt nog gewerkt.

Dhr Teddy Beongezile Ceke, Konsulier Multilaterale Zaken en dhr Harris Oshupeng, 3e secretaris Multilaterale Zaken, als afgevaardigden van de ambassade van Zuid-Afrika aanwezig bij de presentatie, waren onder de indruk van hetgeen de studenten tot nu toe bereikt hebben. De heer Ceke: “I am encouraged and impressed by this project and its great potential. It is exactly what is needed in South-Afrika. I am certain that people will love it. I know I want one for my own house…”

De minor SIE is niet alleen een technische minor, maar ook een uitdaging in verschillende andere velden zoals marketing, business, IT, communicatie, etc. Nu het product klaar is voor productie, is het plan om een lokale fabriek op te zetten, en om lesprogramma’s te ontwikkelen waarmee de doelgroepen alles over de geisers leren, zodat zij niet alleen gebruiker, maar ook echt eigenaar worden.

Voor het volgende semester staan de plannen ook al klaar. Onderzoek wijst uit dat in een groot deel van de huishoudens in Zuid-Afrika voornamelijk de vrouwen iedere dag met de hand de was doen. Een tijdsrovend klusje, dat hen beperkt in de mogelijkheid tot werk of andere activiteiten die nodig zijn. Om dit probleem aan te pakken willen de studenten een unieke, simpele, duurzame en vooral betaalbare wasmachine te ontwerpen.

Daarnaast wordt dan de samenwerking tussen De Haagse en CPUT versterkt met het Nederlandse Rode Kruis, waarmee de basis wordt gelegd om de ShuShuShine geiser in andere landen zoals Haïti, Ethiopië, Mongolië en/of Indonesië uit te rollen.

 


De Haagse Hogeschool is een kennisinstelling voor kwalitatief hoogwaardig en innovatief hoger onderwijs, met als belangrijkste taak het opleiden van zijn studenten tot gekwalificeerde en onafhankelijke professionals; tot denkende doeners. Hoe? Door zijn studenten uit te dagen, te prikkelen, nieuwsgierig te maken en aan het denken te zetten.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Links