Gemeenten kunnen meer besparen op verduurzaming bestaand vastgoed

Gemeenten maken in groten getale werk van het verduurzamen van scholen, sporthallen, theaters, zwembaden en kantoren. Maar liefst 85% van de deelnemende G25-gemeenten geeft aan 30% energiebesparing en CO2-reductie in eigen vastgoed in 2020 te realiseren.

De focus van het duurzaamheidsbeleid ligt steeds meer op het realiseren van kostenbesparingen, maar gemeenten laten wel mogelijkheden liggen het bestaande vastgoed drastisch te verduurzamen. Deloitte vroeg gemeenten op verschillende stellingen te reageren om zo een beeld te vormen van hun duurzaamheidsbeleid. Daarnaast is gevraagd naar de belemmeringen en successen bij het realiseren van dit beleid.

 

Belangrijke rol voor gemeenten
De totale gemeentelijk vastgoedportefeuille is met 42 miljoen vierkante meter in omvang vergelijkbaar met de gehele Nederlandse kantorenmarkt. Het is dan ook duidelijk dat de Nederlandse Gemeenten een belangrijke rol spelen in het reduceren van CO2-uitstoot en het verduurzamen van de omgeving. Nieuwbouwprojecten zijn in de regel vaak zeer duurzaam. “Bij het verduurzamen van bestaand vastgoed, wordt echter vaak alleen gedacht aan het plaatsen van zonnepanelen en wat losse maatregelen”, meent Rob Huisman , senior manager bij Deloitte. “Gemeenten stellen in hun onderzoek dat zij op koers liggen, maar bij bestaand vastgoed valt veel meer te besparen wanneer er integraal wordt verduurzaamd.

 

Duurzaamheidsambities niet goed vertaald
Uit het onderzoek blijkt dat belangrijke ingrediënten voor succes bij verduurzaming een helder business case is in combinatie met een geïntegreerde aanpak van vastgoedverbetering en energiebesparing. “Maak duidelijk inzichtelijk welke investeringen moeten worden gemaakt en belangrijker nog, hoe deze terug worden verdiend. Vaak is het zelfs onduidelijk wat nu het jaarlijkse energieverbruik is, of welke besparingsmogelijkheden er zijn”, aldus Rob Huisman. “Juist bij bestaande bouw zijn noodzakelijke investeringen zeer hoog. Dit geld is op dit moment moeilijk vrij te maken. Uit het onderzoek blijkt dat daarbij het energieverbruik en besparingspotentieel nog niet duidelijk in beeld is gebracht. Ook blijkt dat de duurzaamheidsambities niet goed worden vertaald richting de werkvloer; dan worden het opzetten en aansturen van projecten onmogelijk gemaakt en kansen gemist.”

 

Over het onderzoek
Circa 34% van de CO2-uitstoot is gerelateerd aan de gebouwde omgeving. De totale gemeentelijk vastgoedportefeuille is met 42 miljoen vierkante meter in omvang vergelijkbaar met de gehele Nederlandse kantorenmarkt. Het is dan ook duidelijk dat de Nederlandse Gemeenten een belangrijke rol spelen in het reduceren van CO2-uitstoot en het verduurzamen van onze omgeving. Deloitte en Agentschap NL hebben onderzoek gedaan bij de top 25 gemeenten naar het verduurzamen van de eigen vastgoedportefeuille.

Bekijk hier de samenvatting van het onderzoek.

 

Deloitte Real Estate Advisory
Met circa tachtig medewerkers is Deloitte Real Estate Advisory één van de grootste vastgoedadviseurs van Nederland. Zij adviseren over gebiedsontwikkeling en PPS, ondersteunen bij waardering, financiering en transacties van vastgoedprojecten en -portfolio’s en staan (vastgoed)organisaties bij in hun strategievorming.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Links