BREEAM-NL Sloop gelanceerd

Het initiatief van de Dutch Green Building Council (DGBC) voor het ontwikkelen van BREEAM-NL Sloop, een duurzaam sloopcertificaat, wordt breed gedragen door de markt.

Naast branchevereniging VERAS is inmiddels een groot aantal partijen aangehaakt om de inhoud van dit eerste certificeringstraject van sloopwerkzaamheden nader in te vullen. De betaversie van BREEAM-NL Sloop werd afgelopen donderdag gelanceerd op de vastgoedbeurs PROVADA.

Met BREEAM-NL Sloop heeft Nederland een primeur, aangezien we het eerste land zijn dat werkt aan een certificeringstraject van sloopwerk. “En dit is tevens een internationale ontwikkeling”, aldus DGBC-bestuursvoorzitter Jaap Gillis, “want er is afgesproken dat BREEAM-NL Sloop de basis gaat vormen voor een internationale, wereldwijd geldende BREEAM-versie.”

 

Gat dichten

De ambitie van de stuurgroep die richting geeft aan de ontwikkeling van het nieuwe keurmerk is groot. DGBC-directeur Stefan van Uffelen: “BREEAM-NL Sloop moet het gat tussen de certificeringstrajecten voor bestaande gebouwen en nieuwbouw gaan dichten. Uitgangspunt is dat de gehele materiaalketen goed op elkaar moet aansluiten.”

Feitelijk begint een sloopproject op het moment dat de (laatste) bestaande gebruiker besluit te gaan verhuizen. Dit is de overlap met het bestaande bouw label (BREEAM-NL In-Use). De eigenaar en eindgebruiker moeten het pand zodanig achterlaten dat het duurzaam te slopen is. De sloopfase eindigt zodra de locatie bouwrijp is en de eerste paal de grond in gaat. De overlap met het sloopproces en de nieuwbouw (certificering via BREEAM-NL Nieuwbouw) zit in het ontwerpproces.

 

Na de zomer certificeren

De basis van het sloopcertificaat is ontwikkeld door verschillende sloop- en grondstoffenbedrijven. Bij de inhoud van het nieuwe certificeringsschema wordt gekeken naar onderwerpen als de onderbouwde herkomst van materialen, adaptief bouwen, hergebruik van materialen en een duurzame bouwplaats. Daarbij worden bestaande slooptools zoals Slimslopen (gemeente Rotterdam), de tool van Oranje en Duurzaamgesloopt.nl geïntegreerd.

 

Stuur- en werkgroep

Inmiddels zijn zowel stuur- als werkgroep samengesteld, die richting geven aan de ontwikkeling van het nieuwe keurmerk. De stuurgroep wordt voorgezeten door Hans Gortworst, voormalig directeur van de trainingsorganisaties Geoplan BV en Arboplan BV. De werkgroep wordt geleid door Frans van Doorn, directeur van Training- en Adviesburo van Doorn.

Organisaties die participant zijn van DGBC worden uitgenodigd een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van BREEAM-NL Sloop.

 

Participerende partijen

Advin; Beelen; BFBN; Bouwenmetstaal; BV Aanbouw; Dura Vermeer; FMN; Gemeente Rotterdam; Lekkerkerker Rotterdam; Oranje; Search; Struijk; Tauw; Van Gansewinkel; Van Leeuwen Katwijk BV; Van Liempd; VDTA; VERAS.

 

Op de foto: DGBC-directeur Stefan van Uffelen (links) en DGBC-bestuursvoorzitter Jaap Gillis.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Dutch Green Building Council

Links