Wethouder Alexandra van Huffelen van Rotterdam deze maand benoemd tot vice-voorzitter van bestuur ICLEI

Met de benoeming van Alexandra van Huffelen – Wethouder duurzaamheid, binnenstad en buitenruimte van de gemeente Rotterdam – tot vice-voorzitter van het bestuur van de ICLEI, de Europe Regional Executive Committee, versterkt de wereldhavenstad haar internationale duurzame profiel.

ICLEI – een vereniging, bestaande uit 1200 lokale overheden – behartigt de belangen van duurzame steden, onder meer bij de Verenigde Naties en de Europese Unie. Zo coördineert ICLEI voor de Verenigde Naties de inzet van lokale overheden voor Rio+20, de VN-conferentie over duurzame ontwikkeling die deze maand plaatsvindt in Rio de Janeiro. Daarnaast helpt ICLEI wereldwijd lokale overheden bij het ontwikkelen, uitvoeren en evalueren van beleid voor duurzame stedelijke ontwikkeling. Sinds de oprichting in 1990 als International Council for Local Environmental Initiatives is ICLEI uitgegroeid tot een vereniging met meer dan 1200 leden in 70 landen. De leden vertegenwoordigen een bevolking van meer dan 570 miljoen mensen. ICLEI is nu de grootste organisatie van lokale overheden ter wereld, met 200 medewerkers verdeeld over 14 kantoren.

 

Europees bestuur

Vanwege die groei heeft ICLEI voor haar Europese tak een nieuw bestuur gekozen, bestaande uit vijf leden. Naast wethouder Van Huffelen, zijn dat de burgemeester van Freiburg, de loco-burgemeester van Helsinki, de milieuminister van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en de milieugedeputeerde van de provincie Barcelona. De nieuwe bestuursleden worden deze maand officieel benoemd voor een periode van drie jaar. Naast haar functie als vice-voorzitter, zal wethouder Van Huffelen Europa vertegenwoordigen in de wereldwijde ICLEI organisatie, de Global Executive Committee (GEXCom).

 

Internationaal profiel Rotterdam

De verkiezing van wethouder Van Huffelen tot lid van de ICLEI die in mei plaatsvond, versterkt het internationale profiel van Rotterdam als duurzame wereldhavenstad. Het netwerk biedt extra mogelijkheden en ingangen om de belangen van Rotterdam in Europees beleid en internationale projecten te behartigen. In september vorig jaar stelde ICLEI op haar Europese congres ‘Cities in Europe 2020 - Enhance Sustainability Now!’ een politieke verklaring vast, die mede was opgesteld door Rotterdam. Daarin werden de Europese instellingen opgeroepen de lokale overheden beter te betrekken bij de besluitvorming en uitvoering van Europa 2020, de strategie voor een economisch slim, sociaal en ecologisch duurzaam Europa. In haar nieuwe bestuursfunctie kan wethouder Van Huffelen daar mede invulling aan geven. Onlangs werd bekend dat Rotterdam de vierde plaats heeft behaald in de verkiezing voor de European Green Capital Award 2014. Volgens de jury zit de kracht van Rotterdam in duurzame gebiedsontwikkeling en duurzame innovaties.

 

Rio aan de Maas

Op 30 mei a.s. vindt in de Van Nelle Ontwerpfabriek in Rotterdam het evenement Rio aan de Maas plaats. In aanloop naar de grote VN-milieuconferentie in Rio de Janeiro, wil het Nationaal Platform Rio+20, de relatie leggen tussen lokale initiatieven en mondiale uitdagingen. Het programma van de interactieve dag is gevuld met sprekers, een Lagerhuisdebat met o.m. wethouder Van Huffelen, een marktplaats en werk- en leerplaatsen over lokale duurzaamheidsinitiatieven. Tegelijkertijd vind in de Van Nelle Ontwerpfabriek een jongerenconferentie Rotterdam+20 plaats, voor studenten en scholieren.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Links